Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elon Musk most 12 ezer műholdból álló hálózatot tervez

2017.03.04. 09:43

Az amerikai hírközlési engedélyeztetési szerveknek benyújtott engedélykérelmek alapján világméretű kommunikációs hálózat kidolgozását tervezi a SpaceX civil űrvállalat. Az Elon Musk fémjelezte cég a beadványok alapján összesen mintegy 12000 darab műholdat állítana pályára, hogy az egész Földet behálózó rendszert állítsanak fel.

A papírok szerint a műholdak az amúgy kevéssé használt V, illetve Ku és Ka sávokban forgalmaznának, az előbbinél 7518, az utóbbiaknál 4425, jobbára alacsony pályán, 1000 és 1600 kilométeres magasságban. Ha a rendszer feláll, és működni tud, a SpaceX komoly lefedettségű séles sávú adatkapcsolatot szolgáltathat bárkinek bárhol a Föld felszínén.

A terv nem egyedül a SpaceX-nek jutott eszébe, egész pontosan egy nyílt pályázaton vesznek részt, ahol rajtuk kívül még öt másik cég adott be terveket, bár ők jóval visszafogottabban gondolkoztak. A Boeing például csak 2956 új műholdat lőne fel, és a másik esélyesként kezelt OneWeb is összesen mintegy 2800-at.

A sávok felhasználására kiírt pályázatra jelentkező cégek összesen 18470 darab műholdat lőnének fel a szatellitekkel amúgy is meglehetősen sűrűn pettyezett magasságba, de a cél nemes: jó minőségű és sebességű adatkapcsolattal láthatnák el az embereket, legyenek azok bárhol is a Földön.