Rákoppintott a kémkedők orrára a Facebook

2017.03.14. 14:48

Civil szervezetek nyomására bejelentette a Facebook, hogy tisztába teszi a fejlesztőknek szóló előírásait, és abban kimondottan megtiltja, hogy portáljain lévő személyes adatokat kémeszközökben használják fel - írja a TechCrunch.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű jogvédő szervezet többször bebizonyította, hogy a Facebook adatbázisából lekérhető adatokat hatóságoknak kifejlesztett kémeszközökben is felhasználják, és a Facebook minden egyes alkalommal visszavonta a hozzáférést az adataihoz. Tavaly októberben például a Geofeedia nevű kémszoftver bukott le azzal, hogy felhasználói adatokat gyűjtött tüntetőkről a Facebookon, Instagramon és Twitteren, és ezeket az adatokat eladta a hatóságoknak.  

A Facebook úgy látszik megelégelte az eddigi macska-egér játékot, és olya módon frissítette a fejlasztőknek szóló előírásait, hogy abban hangsúlyozottan ki legyen mondva, a portálról szerzett adatokat tilos felhasználni megfigyelést célzó eszközökben. A Twitter már tavaly novemberben megtette ezt a lépést.

Bár a Facebook megszakította a kapcsolatot néhány érintett fejlesztővel, és sok másikkal közösen dolgoztak ki megoldást arra, hogy a tevékenységük megfeleljen az előírásoknak, kevés garancia van arra, hogy mindenki figyelembe veszi majd az új szabályokat. Most részben automatizált, részben manuális módon ellenőrzik az adathozzáférés módját, és nagyban támaszkodik a Facebook az ACLU és más hasonló szervezetek jelentéseire.  

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM