Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Vigyázz! Felsőpofán nagyfeszültség!

IMG 4449 DxO
2017.03.28. 22:53

Technikatörténetileg és építészetileg egyaránt érdekes épületbe jutottunk be a Kortás Építészeti Központ jóvoltából: az Elmű Csarnok téri transzformátorházát nézhettük be belülről. A piaccsarnok mögött álló 52 éves épület mindig is megosztotta a közvélekedést, sokan csak egy embertelen téglahasábot látnak benne, míg mások – főképp építészek – a funkció és a forma példás összhangját, az álságos szocialista realizmus utáni szabadabb, modern építészet jeles darabját.

Az Index Urbanista blogján legutóbb Léstyán Bence építész, az épület tervezőjének, Léstyán Ernőnek unokája méltatta a trafóház érdemeit, amiket sajnálatosan az elé épülő szálloda nagyban csökkent majd. A többszintes, monolit vasbetonvázas épület három fő részből áll, a vezérlőépületből, a kapcsolóközpontból és a hőközpontból, mi az első kettőt járhattuk be Léstyán Bence és az Elmű szakembereinek vezetésével. Alábbi nagyképes beszámolónk segítségével olvasóink is velünk tarthatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?