Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Orosz kód futott a nemzeti konzultáció honlapján

2017.04.09. 12:56

Bár a legújabb nemzeti konzultáció kérdéseit mindenki megkapja postán, online is el lehet küldeni a válaszokat. A 444 szombaton szúrta ki, hogy a weboldal kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja. Ilyen mérőkódok léte nem meglepő egy kérdőíves honlapban, de az igen, hogy a Yandexre esett a választás. A cégről ugyanis 2011-ben kiderült, hogy adatokat oszt meg az orosz titkosszolgálattal, például olyanok személyes adatait, akik a Yandex Paypal-szerű szolgáltatásán keresztül támogattak egy orosz ellenzéki bloggert.

Ráadásul a portál azt is kiderítette, hogy a kód a konzultációs honlapon megadott adatokat orosz szerverre továbbítja, ami azon túl, hogy önmagában is aggasztó, ellentmond a honlapon közölt adatkezelési tájékoztatónak – ami azt állítja, hogy az adatokat nem továbbítják külföldre. A mérőkód egy nappal a felfedezése után eltűnt a weboldalról, a kormányzati tájékoztatási központ pedig közleményben reagálva közölte, hogy a kód csak a honlap hatékonyságát szolgálta, és a nemzeti konzultáció internetes honlapja minden tekintetben megfelel a szigorú törvényi előírásoknak.

A téma úgy terjed a közösségi médiában, hogy lám, az orosz titkosszolgálatnak jelentünk, de ez az olvasat elég valószínűtlen. Egyrészt a megadott adatok (név és emailcím) nem ellenőrzöttek (álnéven, kamu emailcímről is lehet töltögetni), másrészt ha valamit az elmúlt egy-másfél évben megtanulhattunk az orosz titkosszolgálatról, az az, hogy kicsivel sem felkészületlenebb mint az amerikai. Ha követni akarnak minket, egészen biztosan nem ilyen primitív és könnyen látható megoldással fogják megtenni. (Mellékszál: amíg az emberek publikus Facebook-eseményekben adják meg, hogy mikor, hova, mi ellen/mellett mennek tüntetni, addig nem kell titkosszolgálati technológia, hogy kiderüljön, egy felhasználónak mi a politikai beállítottsága.)

6zjogkACDlAAUyEts.png

Ennél jóval valószínűbb az a lehetőség, hogy az oldalt létrehozó alvállalkozó olyan korábbi sablonból dolgozott, amiben szerepelt a Yandex mérőkódja, bár az adatgyűjtési elvek sérülése ettől még áll (nem véletlenül szedték ki gyorsan az oldal forráskódjából).

A Kubatov-lista országában felmerülhet persze még egy lehetőség is, főleg, hogy az oldalban más mérőkódok (Facebook, Google) is szerepelnek - ezekkel könnyen össze lehetne állítani egy inkább bel-, mint külpolitikai célokra használható adatbázist.