Előd
9 °C
17 °C

Mobilapp kelti életre Stonehenge hangjait

2017.04.12. 17:23

A Huddersfieldi Egyetem kutatói mobilappot fejlesztettek a Stonehenge egykor lenyűgöző akusztikájának életre keltésére – írja az MTI.

A kutatók nyolc éven át dolgoztak az appon, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy meghallgassák azokat a hangokat, amelyeket a megalitikus építményegyüttes hatalmas kövei generáltak évezredeken át, mielőtt a közlekedés zaja vette át a hatalmat a délnyugat-angliai Wiltshire-ben.

A modern kori régészek többsége egyetért abban, hogy a Stonehenge egyfajta prehisztorikus templom volt, amelyet a Nap mozgásához igazítottak. A Huddersfieldi Egyetem szakemberei azonban arra is rámutattak, hogy az őskori építmény lenyűgöző akusztikával rendelkezett.

Érezni a visszaverődést, olyan egy picit, mint egy gigantikus fürdőszoba

– mondta az app kifejlesztésében részt vevő Rupert Till az ősi kövek között állva.

"Az emberek azt mondhatják, hogy ilyet bárhol lehet hallani. De nem két- vagy háromezer évvel ezelőtt, akkor ugyanis nem voltak hatalmas kőépületek. Tehát ez lehetett azon kevés, ember által emelt építmények egyike, ahol ilyesfajta akusztikával lehetett találkozni".

A héten elérhetővé vált alkalmazás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az építményt bejárva hallgassák, ahogy a szelek egykor végigsimították a köveket.