Amerika ledobta Minden Bombák Anyját, 36 halott

2017.04.13. 19:10

Minden bombák anyjának is nevezik azt GBU-43B-t, amit az Egyesült Államok bevetett az Iszlám Állam ellen Afganisztánban csütörtökön, helyi idő szerint este hétkor. 

Az amerikaiak legnagyobb nem nukleáris bombáját most vetették be először harcban, az ország keleti részében, ahol a napokban meghalt egy amerikai katona az Iszlám Állam elleni összecsapásban, írja a Fox News. A bombát a terrorszervezet egy olyan bázisára dobták le, amit több föld alatti alagút köt össze Nangarhar tartományban. 

A támadásban az ISIS 36 harcosa vesztette életét, megsemmisült három alagút, sok fegyver és lőszer, de civilek nem sérültek meg - mondta a CNN-nek az afgán védelmi minisztérium szóvivője. Mint közölték, az alagutak környéke alá volt aknázva és az átlagnál jobban meg volt erősítve a szárazföldi támadások ellen. Donald Trump szerint a hadművelet "egy újabb sikeres munka" volt. Ez volt Trump elnökségének harmadik komoly katonai akciója: Amerika először Jemenben ütött rajta az al-Káidán, majd Szíriára dobott bombákat.

A GPS-irányítású GBU-43B súlya közel tíz tonna, és 2003 márciusában tesztelték először, de azóta egyszer sem vetették be háborúban. A mostani bevetést az amerikai haderők afganisztáni főparancsnoka, John Nicholson tábornok hagyta jóvá, a bombázást pedig a Pentagon szóvivője erősítette meg, írja a CNN. Donald Trumpo elnököt is megkérdezték, hogy ő hagyta-e jóvá a bombázást, de kitért a válaszadás elől. A küldetéshez egy MC-130-as katonai szállítógépet használtak. 

Minden Bombák Anyján is túltesz viszont Minden Bombák Atyja, amit az oroszok fejlesztettek ki, és közel kétszer akkora a hatóereje, mint az amerikai GBU-43B-nek.  Az ilyen fegyverek amúgy föld alatti célpontok elleni csapásokra alkalmasak, ahogy az történt a mostani bevetésnél is. 

A hadműveletre Oroszország és a volt afgán elnök is reagált. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken közölte: nem akar találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatosan, hogy az Egyesült Államok esetleg más országokban is beveti-e ezt a fegyvert. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország megerősítette a terroristák elleni közös harc iránti elkötelezettségét Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtöki moszkvai látogatása alkalmával. Készek a legszorosabb együttműködésre az IÁ elleni harcban – mondta Rjabkov az MTI tudósítása szerint.

Hamid Karzai volt afgán elnök azonban éles hangon bírálta az amerikai szuperbomba bevetését. Twitter-üzenetében azt írta, hogy ezt „kategorikusan és a leghatározottabban elítéli”. „Ez nem terrorellenes harc, hanem az országunk embertelen és kegyetlen felhasználása kísérleti terepként az újabb és veszélyes fegyvertípusok számára. Az afgánok képesek útját állni az Egyesült Államoknak” – írta Karzai.  • Tippek
  • Hírek