Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Elon Musk belehúzott az alagútfúrásba

2017.05.12. 17:19

Pénteken valósággal floodolta Twitter és Instagram fiókját Elon Musk, akiről a legkevesebb amit el lehet mondani, hogy egyszerre több vasat is tart a tűzben, ha a jövő közlekedési fejlesztéseiről van szó. Ezúttal nem a nevével fémjelzett rakétákról, elektromos autókról, vagy csőben futó vonatokról van szó, hanem legutóbbi tervéről, az amerikai városokat föld alatt összekötő alagutakról.

Írtunk már párszor Musk új cégéről a Boring Companyról, de ha az gondolta volna bárki, hogy valamiféle homályos jövőbe vesznek ezek a tervek, akkor elég nagyot tévedett. Musk gyors egymásutánban rakott ki néhány fotót és videót a cégnél folyó előkészületekről.

Íme az első számú alagútfúrógép, a Godot-ra keresztelt masina bejárati csarnoka:

Entry hole, staging area and starting tunnel for Boring Machine 1 (aka Godot) now complete

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Egy rövid videó a már megépült alagútszakasz elejéről. Musk szerint, ha teljes hosszában megépül az első alagút, az a Los Angeles-i reptértől fog indulni, hogy összekösse Culver City, Santa Monica, Westwood és Sherman Oaks városrészeket.

Ez pedig az alagútfúrógép vágófeje. Musk azt tervezi, hogy az iparágban szokásosnál jóval gyorsabb, akár tízszeres sebességgel üzemeltetik majd.

Cutterhead in operation at standard industry speed. Planning to jack this up by a factor of ten or more.

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

A fúráshoz előkészített Godot:

Az alábbi videón pedig már az látható, hogyan tesztelnek egy elektromos meghatású szánt, amivel a tervek szerint a föld alá ereszkedő autókat szállítják majd az alagutakban 200 km/órás sebességgel. A rendszer képes lesz arra, hogy automatikusan irányítsa egyik alagútból a másikba szánokat. (Vigyázat a videó villogó képsorokat tartalmaz, epilepsziára hajlamosak ne indítsák el.)