Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Makulátlan lett az új Tesla töréstesztje

2017.06.14. 09:27

Kedden írtunk arról, hogy nyilvánosságra hoztak három felvételt a Tesla Model X töréstesztjeiről, amikkel a cég elektromos SUV járművének balesetbiztonsági tulajdonságait vizsgálta az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA).

A Tesla elég sokszor hangoztatta, hogy a luxus SUV kiválóan szerepelne a hivatalos autóbiztonsági teszteken, és várakozásaik szerint minden biztonsági kategóriában a legjobb, ötcsillagos értékelést kapnák. Tegnap délután kiadott közleményük szerint ez így is történt.

Az NHTSA minden biztonsági kategóriában és alkategóriában a lehető legjobb, ötcsillagos értékelést adta a Tesla Model X-nek, ami korábban egyetlen gyártó egyetlen modelljével sem fordult még elő.

Ahhoz, hogy egy autó mindegyik kategóriában megkapja a legjobb, ötcsillagos értékelést az autó, ahhoz a benne ülők sérülési esélyének nem szabad meghaladnia a 10 százalékot. A Tesla közleménye szerint az NHTSA tesztjén a valaha volt legalacsonyabb, 7 százalékot érte el a Model X a SUV-ok közt, sőt a valaha tesztelt összes autó közül is csak a Tesla Model S autója előzte meg biztonságosságban.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a robbanómotoros autókéhoz képest kiemelkedő biztonságosságot az elektromos felépítésnek köszönheti a jármű. (Például az autó aljába épített akkumulátorok miatt olyan alacsonyan van a kocsi súlypontja, hogy szinte lehetetlen fölborítani.)