Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook mesterséges intelligenciája létrehozott magának egy nyelvet

2017.06.20. 10:14

A Facebook Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratórium (FAIR) kutatói egy érdekes felfedezést tettek: a chatbotok létrehoztak maguknak egy saját, az emberétől eltérő nyelvet.

A chatbotokat a fejlesztés során kvázi szabadjára engedték. A botok egy tanuló algoritmus segítségével szabadon párbeszédeket kezdeményezhettek, hogy így próbáljanak javítani a társalgási készségeiken. Idővel azonban eltértek a megadott forgatókönyvtől és egy teljesen új nyelven kezdtek el kommunikálni.

Egy olyan nyelven, amit emberi beavatkozás nélkül hoztak létre.

Eredetileg az volt a botok célja, hogy jobban kommunikálhassanak az emberekkel, ehelyett eljutottak oda, hogy jobban tudnak kommunikálni nélkülük. Ráadásul nem ez az egyetlen érdekes felfedezés: a botok ugyanis nagyon ügyes tárgyalókká váltak.

Miután megtanultak tárgyalni, gépi tanulásra és fejlett stratégiákra támaszkodva elkezdtek javítani a tárgyalások kimenetelén: például álkompromisszumokat kötöttek. Ez persze még messze van a szingularitástól, de elég komoly lépés a mesterséges intelligenciáknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!