Árpád
-2 °C
4 °C

Egy tucat erőmű rendszerét törték fel külföldről megbízott hackerek

2017.07.07. 09:19 Módosítva: 2017-07-07 09:19:13

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI az USA több államban hackertámadásokat észlelt erőművek, köztük atomerőművek ellen - írta a New York Times csütörtökön. A támadások a közbiztonságra a támadások nem jelentenek veszélyt.

A New York Times információi szerint az elkövetőket még nem azonosították, de támadásaikat valószínűleg egy "külföldi állam" megbízásából követték el. Május eleje folyamatosan hasonló támadások érik az amerikai energetikai rendszereket, a kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereknek sikerült több atomerőművet megvédeniük. 

A belbiztonsági minisztérium és az FBI közleményt adott ki, leszögezik: a kibertámadások és behatolási kísérletek az energetikai szektort érintik, "nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra", az üzleti életre is csekély hatásuk lehet.

Legalább tizenkét erőművet értek számítógépes támadások, köztük egy kansasi atomerőművet.

Az viszont nem tudjuk, melyik másik erőművekről van szó: belbiztonsági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, így azt sem, hogy a támadások honnan indultak ki, és a hackereknek pontosan melyik erőművek rendszerét sikerült feltörniük.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: a hackerek külföldi kormányzat megbízásából dolgoznak, az első számú gyanúsított Oroszország. Szintén meg nem nevezett nemzetbiztonsági szakembereket idézve arra is felhívták a figyelmet, hogy a hackerek kifejezetten a sérülékeny számítógépes rendszereket kutatják fel, céljuk az Egyesült Államok áramszolgáltató és áramtermelő hálózatainak megbénítása. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?