Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A BKK webshopja elhasal egy alapvető biztonsági teszten

2017.07.21. 13:40

A weben a biztonságos kapcsolatot a titkosítást és authentikálást SSL vagy TLS rétegnek köszönhetjük. A megrendeléseket, vásárlásokat kezelő webshopok, és még sok más weboldal használja azt a módszert. A meglétét a böngészőben is ellenőrizhetjük ilyenkor a weboldal címe előtt egy https előtag van, illetve a név előtt megjelenik egy kis zöld lakat.

Persze az SSL sem tökéletes, a védettnek mutatkozó weboldalon is előfordulhatnak ismert sérülékenységek.

Ezeknek a sérülékenységeknek a meglétét sokféle eszközzel lehet ellenőrizni. Ilyen például a Qualys-féle ssllabs.com nevű portál, amiről webfejlesztők világszerte azt írják, hogy hasznos, megbízható eszköz. Ezen a portálon a shop.bkk.hu oldal 2017. július 21-én pénteken F osztályzatot kapott. (Itt lehet megnézni a vizsgálatot, de azért készítettünk egy képernyőmentést is róla.)

Képernyőfotó 2017-07-21 - 12.00.36.png

A Qualys teszteredménye arra utal, hogy a BKK szervere sérülékeny lehet a DROWN típusú támadással szemben, és ezen kívül még más hibákat is találni véltek a BKK portálján. Egyelőre várjuk a megerősítést a BKK webshopjának üzemeltetőjétől, hogy igazat mond-e a Qualys eszköze.

Akár igaz, akár nem, ugyanezzel a vizsgálati módszerrel egy hasonló német jegyértékesítési portál egészen kiválónak mondható A+ osztályzatot kap. Megnézünk más, hasonlóan népszerű magyar webshopokat (Netpincér, Bookline stb.), azok is általában A vagy A+ osztályzatot kaptak.

Ugyanezt a tesztet a BKK webshopján szerdán is elvégeztem, és kitettem a képernyőmentést a Facebook-hírfolyamomba, mert azt úgyis árgus szemekkel nézik a távközlési cégek, és amikor mobilhálózati hibáról írok, ott mindig gyorsan reagálnak. A hibát közvetlenül jelezni nem akartam

mert ki tudja, hogy elvihetnek-e a rendőrök egy ilyen miatt?

Ezúton is szeretném tehát kérni az olvasóimat, hogy ne próbálkozzanak DROWN támadással a shop.bkk.hu oldalon, csak mert azt olvasták az Index.hu-n, hogy ez lehet, hogy eredményes lenne! Fogadja el mindenki, amit a BKK mond, hogy a webshop biztonságos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?