A Facebook gyorsabb volt az orosz kémeknél

2017.07.28. 12:25

A Facebook kicsit összekapta magát, és próbálja tartani a lépést az ipari szinten tevékenykedő orosz állambiztonságiakkal – dicsérték meg a világ legnagyobb közösségi oldalát az amerikai kongresszusi meghallgatáson. A meghallgatás ezúttal a francia elnökválasztáshoz kapcsolódott: a vádak szerint az orosz állambiztonság hackerekkel indított kibertámadást, a feltételezések alapján Macron elnökké választásának megakadályozása volt a cél. Ez, mint tudjuk, nem sikerült, és a jelek szerint a védelmi rendszerek is jobban működtek, mint a tavalyi amerikai elnökválasztás idején.

A Facebooknak kulcsszerepe volt az orosz behatolás azonosításában és kivédésében – hangzott most el Washingtonban. Azt már áprilisban nyilvánosságra hozta a FB, hogy a francia elnökválasztási kampány idején álhírterjesztő kamuoldalakat lőttek le, most az is kiderült, hogy mennyire nagy számú, kb. 70 ezer ilyen hamis profiloldalról volt szó.

Az teljesen új információ, hogy Macron környezetét célzottan is támadták ekkor. A hírek szerint nagyjából kéttucatnyi FB-oldalt kifejezetten a Macron mellett dolgozók ellenében hoztak létre ebben a legújabb kiberháborúban. A túlzott lassúsága miatt korábban többször bírált Facebook ezúttal gyorsan reagált: a gyanús oldalakat állítólag még azelőtt sikerült deaktiválni, hogy azok kémvírusokat telepítették volna, vagy személyes adatokat szereztek volna a francia elnökjelölt környezetéből.

A Facebook elismerte a Reutersnek, hogy a választás első fordulója idején kém-profiloldalakat azonosítottak és hatástalanítottak Franciaországban. Oroszország konzekvensen tagadja, hogy közük lett volna a kibertámadásokhoz.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM