Árpád
-2 °C
4 °C

Putyin szigorítja a netes cenzúrát

2017.07.31. 08:45

Vlagyimir Putyin orosz elnök két olyan törvényjavaslatot is aláírt, amelyek segíthetnek a netes cenzúra erősítésében: az egyik az anonim internetezést segítő proxy- és VPN-szolgáltatásokat tenné elérhetetlenné, a másik az üzenetküldő szolgáltatások ellen lépne fel – írja a Radio Free Europe.

A proxy- és VPN-tiltó törvény rendelkezései november 1-jén lépnek életbe, és az internetszolgáltatókat kötelezné az anonim internetezést lehetővé tevő szolgáltatásokat kínáló weboldalak blokkolására. A támogatói szerint ez a szélsőséges ideológiák terjedésének szabna gátat, az ellenzői viszont attól tartanak, hogy valójában inkább a politikai indíttatású cenzúra hatékonyságát növelné a terrorizmus elleni fellépés ürügyén.

A másik törvény az üzenetküldő szolgáltatások üzemeltetőinek írná elő, hogy a telefonszámuk alapján állapítsák meg a felhasználóik valódi identitását, vagyis ne lehessen álnéven csetelni. Emellett az országban illegálisnak számító tartalmakat terjesztő felhasználókat blokkolniuk is kellene a szolgáltatóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?