Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

12 év börtönt kaphat a Samsung vezetője

2017.08.07. 15:41

A dél-koreai főügyészség hétfő reggel jelentette be, hogy 12 év börtönbüntetést kérnek a Samsung-csoportot irányító Li Dzsejongra. A cég alelnökét vesztegetéssel és korrupcióval vádolják.

Li tárgyalása négy hónapja zajlik. A botrányban érintett lehet a dél-koreai elnök korábbi bizalmasa, Csve Szunsil és köre, aki a korrupciós ügyek központi figurája volt. Li a hétfői bejelentéskor könnyek között tagadta a vádakat.

Az ügyészség bizonyítottnak találta, hogy Li Dzsejong összesen 43 milliárd vont, nagyjából tízmilliárd forintot fizetett kenőpénzként Csve Szunsilnak. Ő szervezte a nyomásgyakorlási akciókat, amikkel a dél-koreai nagyvállalatokat próbálták rábírni arra, hogy különféle gazdasági előnyökért fizessenek nagyobb összegeket az elnökhöz és köréhez tartozó alapítványoknak.

A korrupciós botrányban Li jutott a legkevesebb előnyhöz; az érintettek elsősorban az elnök körének magánvagyonát növelték. Ezt az ügyészség is elismerte, de úgy gondolják, hogy ettől függetlenül vállalnia kell a felelősséget.

A bíróság várhatóan augusztus 25-én hirdet ítéletet.

A várható ítélet fényében megindultak a spekulációk, hogy a Samsungnak nincs is szüksége az alelnökre az üzleti sikerhez. Li februári letartóztatását a cég szinte meg sem érezte: az üzlet továbbra is szárnyal, a részvényárfolyamok rekordokat döntenek – írja a Financial Times.