Erik, Alexandra
EUR 382,19 Ft
USD 363,32 Ft
9 °C
23 °C

Hiánypótló: itt a kóser bitcoin, a BitCoen

2017.08.10. 10:35

Vannak helyzetek, amikor csak akkor jövünk rá, hogy valami nagyon hiányzott addig, mikor megjelenik, és egy csapásra betölti az addig nem is érzékelt űrt. Kiváló példa erre a BitCoen, vagyis a jól ismert botcoinhoz hasonló, de kifejezetten zsidóknak készült új digitális valuta.

Az új digitális valutával – és egyben a mögötte álló új blokklánccal – egy Vjacseszlav Szemencsuk nevű orosz programozó ajándékozta meg a világot – írja a Register. A honlapja szerint a BitCoen

az első kóser kriptovaluta,

amivel így hirtelen nem is nagyon tudunk vitatkozni.

Szemencsuk 500 ezer dollárt (130 millió forintot) fektetett a projektbe, és a reményei szerint 20 millió dollárt fog keresni az első körben a piacra eresztett 100 millió dollárnyi BitCoenen. Ezzel a mennyiséggel egyébként a jelenlegi több mint ezer kriptovaluta között a 115. helyre férne fel az új pénznem. A kriptovaluták világában elkövetett nagyszabású trollkodások között viszont simán dobogós.

"Arra jutottunk, hogy a zsidó közösség a világ egyetlen közössége, amelyen belül egy teljes körű és önfenntartó kriptovaluta létrehozható az egész közösség által elismert módon" – mondta Angelika Sesunova, a cég ügyvezető igazgatója, bár fogalmam sincs, hogy ez a mondat valójában mi a fenét jelen. (A megoldásokat emailben várjuk.)

Sesunova szerint a valuta stabilitására az lesz a garancia, hogy a menedzseléséhez szükséges kulcsok "a közösség leginkább tisztelt tagjainak a kezében lesz". Arra szerinte sincs garancia, hogy a BitCoent csak zsidók használják majd, viszont arra számítanak, hogy mégiscsak ez lesz a helyzet, mert a valuta bizonyos funkciói szerinte első sorban a zsidó közösség tagjainak fog tetszeni. Az egyik ilyen zsidócsalogató featúra, hogy a kiadott pénz 10 százalékát adományként fel lehet ajánlani zsidó szervezeteknek.

A történet egyelőre elég zavaros. Ahogy a Register írja, egyelőre szinte semmi konkrétumot nem lehet tudni a projektről, a mögötte álló csapat pedig ellentmondásos kommunikációt folytat: egy bejegyzésben arról írtak, hogy még folynak az egyeztetések az oroszországi zsidó közösséggel a szerepvállalásukról, de közben azt is állítják, hogy nem is csak zsidókat szeretnének bevonni, hanem mindenkit, aki része a közösségnek. Eddig mindenesetre egészen izgalmas a sztori, reméljük, hogy ha egyszer film készül belőle, a Coen-testvérek fogják rendezni.

A bitcoinról, a fő kihívójának számító etherről és általában a kriptovalutákról ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó

Fenekestül felforgathatja a pénzvilágot a bitcoin riválisa

Óriási kilengések és soha nem látott piaci érdeklődés övezi a kriptovalutákat idén, nem véletlenül. A hátterükben működő technológia ugyanis megreformálhatja a digitális gazdaságot, amire a nagyvállalatok és bankok is kezdenek rájönni. Fantomérmék, blokkláncok és okosszerződések jelentik az üzleti élet jövőjét?

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek