Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egy hét múlva jön az új Android

2017.08.14. 13:30

A Google jövő héten adhatja ki a mobil operációs rendszere legújabb változatának az Android O-nak a végleges változatát – írja az AndroidHeadlines.

A lap @evleaks, vagyis a kütyüs szivárogtatások terén az egyik legmegbízhatóbb szakírónak számító Evan Blass egy Twitter-bejegyzésére hivatkozik. Blass azt írja, az Android O az augusztus 21-ei héten jön, "a legvalószínűbb, hogy pont 21-én".

Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik telefon mikor kapja meg az új rendszert, de feltehetően az első generációs Pixelre érkezik meg először. Ami biztos, hogy az első olyan mobilok, amelyek már Android O-val érkeznek, az októberben vagy novemberben bemutatandó Pixel 2 és Pixel XL 2 lesznek.

Még azt se tudni, mi lesz az új verzió neve. Közismert, hogy a Google mindig valamilyen, az ábécé következő betűjével kezdődő édességről nevezi el a nagyobb Android-verziókat, ez alapján a legvalószínűbbnek eddig az Oreo vagy az Oatmeal (zabpehely) tűnt. A Google viszont az Android O legutóbbi preview verziójában tett egy utalást arra, hogy Octopus, vagyis polip lehet a végső név, ami szakítana a hagyománnyal. Persze lehet, hogy ez csak ugratás, de ahogy a Verge felhívta rá a figyelmet, az O éppen a 8. Android lesz – a polipnak meg jobb esetben pont ennyi lába van. Persze láttunk már olyat, hogy valaki desszertnek ette a polipot, ez most is feloldaná az ellentmondást.

Hívják majd akárhogy is, az Android O nem hoz igazán látványos változásokat, inkább kisebb finomhangolások várhatók. Lesz azért új funkció is, például a kép-a-képben, amivel például Youtube-videót lehet majd kis ablakban nézni más appok használata közben, ha valakinek valamiért ilyen vágya lenne.