Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már asztali gépről is elérhető a Google Allo

2017.08.16. 15:12

Mostantól asztali számítógépen is elérhető a Google eddig csak mobilon használható üzenetküldő szolgáltatása, az Allo – írja a Techcrunch.

Az Allo a Google válasza a Facebook egyre okosodó Messengerére és a hasonló modernebb üzenetküldőkre, tavaly mutatták be. A csetelős alapfunkciók mellett a Google Asszisztens is beleköltözött, hogy segítsen kérdések megválaszolásában, információk előkeresésében vagy éppen foglalások intézésében, egyúttal a többi Google-szolgáltatást is beleintegrálva az Allóba.

Az asztali webes verzió a Whatsappéhoz hasonlóan működik: önállóan nem használható, csak a mobilappal összekötve, és ha a telefon is csatlakozik az internetre. A párosításhoz frissíteni kell az appot, ha ez megvan, a menüjében megjelenik egy "Allo web" nevű opció. Itt lehet beolvasni azt a QR-kódot, amely a webes felületen látható, és már lehet is csetelni. Egyelőre még csak androidos telefonokkal működik, de hamarosan érkezik az iOS-támogatás is.

Alloháború

A Google az utóbbi években az okosodó csetelős appok felfutásával kezdett nagyon lemaradni a Facebook és más vetélytársak mögött. Márpedig a felszín alatt húsba vágó üzleti kérdésről van szó a Google számára: a felhasználói szokások változásával a felhasználók egyre inkább appokba költöznek a nyílt webről, ami a Google alapját jelentő webes keresés dominanciáját veszélyezteti, ami meg a hirdetési bevételeknek nem feltétlenül tesz jót. Ezért a cég érdeke, hogy minél inkább az új mobilos igényekhez szabja az üzleti modelljét is, és ebben a harcban szánta a nehéztüzérség szerepét az Allonak.

Kapcsolódó

Ezek a robotok már idén világuralomra törnek

A csetbot visszatér. Ez nem egy béna scifi-folytatás, hanem 2016 fő trendje. Felejtős epizód, vagy mostantól minden óhajunkat botoknak cseteljük el?

A cégnél viszont már-már hagyomány, hogy különféle csevegőappokat eresztenek egymásra, és elég nehezen átlátható, éppen melyik mit tud, hogyan kéne viszonyulniuk egymáshoz, és miért is van mindre szükség. A cég elsődleges csetappja továbbra is a Hangouts, amely szöveges csetelést, illetve hang- és videohívást is tud, viszont márciusban elkezdték átszervezni a Slackhez hasonló, elsősorban vállalati kommunikációs platformmá – ennek ellenére valamilyen formában a mezei felhasználóknak is elérhető marad még.

Őket viszont a Google feltehetően inkább a tavaly bemutatott új app-páros, az Allo és a Duo felé terelgetné. Az Allo szöveges csetelésre alkalmas, a Duo különlegessége pedig az volt, hogy csak videohívásra képes, de arra egy szempillantás alatt, még a gyengébb telefonokon is – aztán áprilistól mégiscsak lehet vele hanghívást is indítani, de írni továbbra se lehet benne, hiszen milyen praktikus már ehhez külön appot nyitni.

Mindeközben még egy Android Messages nevű sms-appja is van a cégnek, csak hogy igazán kaotikus legyen a helyzet. Az Allo további platformokra való kiterjesztése talán azt jelenti, hogy próbálják majd áramvonalasítani a kínálatukat.