Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Japán szupervonat indul Nagy-Britanniában

2017.08.17. 12:52

Nagy sebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát, több vonalon is jelentősen lerövidítve az utazás idejét – írja az MTI.

A Virgin vasúttársaság a Hitachi japán techcéggel együttműködve indítja az új szolgáltatást, amellyel negyvenéves vonatokat cserélnek le. Az Azuma (japán jelentése: kelet) nevű szerelvények egyikét szerdán tesztelték először vasúti síneken, a vonat a Doncaster és Dunbar közötti utat tette meg. A napokban Glasgow-ba, majd Aberdeenbe és Invernessbe is befut. A Virgin összesen 65 vonatot helyez üzembe. 

Maximális, óránként 200 kilométeres sebességgel haladva a vonat 22 perccel, 4 órára rövidíti le a London és Edinburgh közötti 666 kilométeres utat. A Virgin más járatain, például a London-Aberdeen, a London-Inverness és a London-Glasgow vonalokon még inkább lerövidül majd az utazás időtartama.

Az Azuma-flotta révén a londoni King's Cross pályaudvar kapacitása 28 százalékkal nő majd csúcsidőben.  A Virgin és a Hitachi között tárgyalások folynak arról, hogy a vonatok legnagyobb sebességét óránkénti 225 kilométer fölé növeljék, még tovább csökkentve a menetidőt.

Az Azumákat Japánban tervezték, de az északkelet-angliai Durham közelében építik. A vonatok közül néhány teljesen elektromos lesz – ezek közlekednek majd Edinburgh-ba és Glasgow-ba –, míg mások dízelre is tudnak majd váltani. Ezeket alkalmazzák majd az Edinburgh-tól északra lévő vonalakon, amelyeket még nem tettek elektromossá.