Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Az amerikai légierő megkezdte a nukleáris arzenálja felújítását

GettyImages-144081681
2017.08.28. 09:22

Az amerikai légierő megkezdte nukleáris arzenáljának sokmilliárdos felújítását – írja az MTI a New York Times információi alapján.

A lap szerint Donald Trump amerikai elnöknek a múlt héten az új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiát kifejtő beszéde után a légierő összesen több mint kétmilliárd dolláros megrendeléseket adott le robotrepülőgépek és földi indítású rakéták beszerzésére.

A légierő célja a nukleáris arzenál teljes megújítása.

Ennek érdekében első lépésként nukleáris robbanótöltettel felszerelt manőverező robotrepülőgépek beszerzéséről kötött megállapodást 1,8 milliárd dollár értékben, és közel 700 millió dollárt költ a szerte az Egyesült Államokban silókban álló, 40 éves, Minuteman típusú interkontinentális ballisztikus rakéták leváltására.

A védelmi minisztérium a Lockheed Martin és a Raytheon fegyvergyártókkal, illetve a Boeing és a Northrop Grummann repülőgépgyártó cégekkel kötött szerződést. A fegyverzetek megújításának végső költsége becslések szerint 25 milliárd dollárra rúg majd.

A légierő atomarzenáljának megújítását már az Obama-kormányzat is tervbe vette, de mivel túl sokba került volna, végül nem valósította meg. A Trump-kormány viszont teljes erővel megindította a légierő modernizálását, miközben a nukleáris stratégia áttekintése és az esetleges új stratégia megfogalmazása még várat magára.

A lap idézte a program kritikusai közül William J. Perry volt védelmi minisztert, aki szerint az új fegyverzetek arra sarkallhatják az oroszokat és a kínaiakat, hogy meggyorsítsák saját fegyverkezési programjaikat is.  • Vennék
  • Hírek