Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A robotok svájci bicskája egy moduláris kígyó

2017.09.01. 15:55

Több laborban is kísérleteznek puha vagy rugalmas robotokkal, mert ennek a típusnak sok előnye van a hagyományosabb kialakítású munkagépekkel szemben. Hátránya viszont, hogy a felépítésével ellentétben a felhasználása kifejezetten nem rugalmas, leginkább egy-egy specifikus feladatra tervezik. Egy új, moduláris robotdizájn megoldja ezt a problémát – írja a Verge.

A különálló modulokból egyszerűen összepattintható robot leginkább egy kígyóra hasonlít, de a Lausanne-i Svájci Technológiai Intézet (EPFL) kutatói szerint, akik a szerkezetet tervezték, inkább olyan, mint a robotvilág svájci bicskája, mert több különféle faladatra alkalmas.

A fejlesztői szerint ez az első puha szerkezetű robot, amely nem sűrített levegővel, hanem vákuummal működik. Egy-egy modul három pneumatikus pumpából áll, amelyeknek a tágulásával és összehúzódásával tud minden irányba mozogni. Ha több modult összelegózunk, amint csatlakoznak, közös energiaforrásra és vezérlésre állnak át.

Itt látható a gyakorlatban:

A kutatók reményei szerint a moduláris robotot egy sor egyszerűbb feladat automatizálására be lehet vetni. Ha például a végére illesztünk egy szívókorongot, tapadós robotkarként üzemeltethető, ha pedig rövid a karod, toldd meg egy modullal – mondják.

A jelenlegi formájában persze ennek a kialakításnak is vannak hátulütői, például hogy nem túl erős és nem is kifejezetten pontos, illetve a mobilitása is korlátozott, mert csatlakoznia kell egy vákuumpumpához, hogy működni tudjon. A koncepció viszont ígéretesnek tűnik.

A kutatók a Science Robotics szaklapban mutatják be a fejlesztést.