Aliz
6 °C
14 °C

Hekkelhető a német választáshoz használt szoftver

GettyImages-181527153
2017.09.07. 21:16

Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak informatikai szakértők a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti választás lebonyolításához használt szoftverben, írja az MTI. A szövetségi választási bizottság vezetője elismerte, hogy tudnak a dologról, de már dolgoznak a megoldáson és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

A Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye. A programot fejlesztő cég már dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd.

Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, többek között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt észre lehet venni az esetleges eltéréseket.

A CCC közleményében kiemelte, hogy a végleges választási eredmény írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárt, hogy az adatokat továbbító szoftverrel manipulálják a végeredményt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?