Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Hekkelhető a német választáshoz használt szoftver

GettyImages-181527153
2017.09.07. 21:16

Súlyos biztonsági hiányosságokat találtak informatikai szakértők a szeptember 24-i német szövetségi parlamenti választás lebonyolításához használt szoftverben, írja az MTI. A szövetségi választási bizottság vezetője elismerte, hogy tudnak a dologról, de már dolgoznak a megoldáson és kizárt, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt.

A Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye. A programot fejlesztő cég már dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási bizottságok pedig az új verziót használják majd.

Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, többek között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos előzetes végeredmény megállapítása előtt észre lehet venni az esetleges eltéréseket.

A CCC közleményében kiemelte, hogy a végleges választási eredmény írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárt, hogy az adatokat továbbító szoftverrel manipulálják a végeredményt.