Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egységes frontot akar Európa a kiberháborúban

2017.09.19. 19:23

Javaslatot nyújtott be az internetes biztonság megerősítésére kedden az Európai Bizottság 

egy uniós kiberbiztonsági ügynökség felállításáról

és egy közös tanúsítási rendszer elfogadásáról. A brüsszeli testület a már működő európai uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökséget (ENISA) fejlesztené tovább

  • a megduplázott költségvetéssel
  • és a mostanihoz képest másfélszer annyi szakértővel

Új szervezet a tervek szerint jobban garantálná a digitális termékek és szolgáltatások biztonságos használatát. Ez az EB szerint annál is fontosabb, mivel 2016-ban naponta több mint négyezer zsarolóvírusos támadást számoltak össze,

az uniós vállalkozások 80 százaléka pedig már legalább egyszer szembesült kiberbiztonsági eseménnyel,

A Bizottság javaslata - nem nevesítve, de utalva az orosz hibrid hadviselésre - arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre gyakrabban használnak állami szereplők számítógépes eszközöket geopolitikai céljaik elérésére.

Az új ügynökség a tagállamokat segítené a számítógépes támadások kezelésében és azok megelőzésében, illetve analitikai központokat hozna létre az információk és a tudás eredményesebb megosztása céljából - más kérdés, hogy érdemes-e ezeket az adatokat megosztani bizonyos, orosz befolyás alatt áll uniós tagállamokkal.

A javaslatban szereplő közös tanúsítási rendszer pedig egyebek mellett azon eszközöknek a megbízhatóságát garantálná, amelyek kulcsfontosságúak napjaink kritikus infrastruktúráiban, például az energetikai és a közlekedési hálózatokban. Ezzel a javaslat szerint nem csak a védelem erősödne, de a digitális gazdaság is új lendületet kapna.

Az EB a csalással és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök hamisításával szemben is új intézkedéseket javasolt, illetve tervezetek elfogadását kezdeményezte arról,

hogyan biztosítható Európa gyors reagálási képessége, ha nagyszabású kibertámadások miatt egységes operatív fellépésre van szükség.

A Bizottság javaslata még messze van a megvalósítástól, hiszen az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell még hagynia.

(MTI)