Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

160 terabittel jön át az óceánon a Facebook

2017.09.22. 21:26

A Microsoft, a Facebook és a Telefónica sikeresen lefektette az Atlanti-óceán fenekére a Marea nevű adatkábelt, amelyen 160 terabit haladhat át másodpercenként.

Nyolc pár üvegszálból és rézborítású köpenyből készült el a 6600 kilométeres kábel, amely az Egyesült Államokban Virginiában, vagyis a többi transzatlanti kábeltől valamivel délebbre ér partot, míg Spanyolországban Bilbao térségében lép a szárazföldre.

A Marea megerősíti azt a trendet, hogy a technológiai óriások saját maguk építik ki a kulcsfontosságú infrastruktúrájukat, ahelyett, hogy a távközlési iparág szolgáltatásait vennék igénybe. Erre igen jó okuk van, hiszen így maguk dönthetik el, hogy milyen adatok haladjanak át a kábelen, és nem kell senki mással osztozkodni a kapacitáson.

A Microsoft értelemszerűen az Azure, Xbox Live, Office 365 és Skype minőségét kívánja javítani az új kapacitással, míg a Facebook az Instagramot, a Messengert meg a WhatsAppot tuningolja fel, és persze magát a közösségi portált is. A Marea valamikor 2018 elején lesz üzembe állítva.