Judit
2 °C
7 °C

160 terabittel jön át az óceánon a Facebook

2017.09.22. 21:26

A Microsoft, a Facebook és a Telefónica sikeresen lefektette az Atlanti-óceán fenekére a Marea nevű adatkábelt, amelyen 160 terabit haladhat át másodpercenként.

Nyolc pár üvegszálból és rézborítású köpenyből készült el a 6600 kilométeres kábel, amely az Egyesült Államokban Virginiában, vagyis a többi transzatlanti kábeltől valamivel délebbre ér partot, míg Spanyolországban Bilbao térségében lép a szárazföldre.

A Marea megerősíti azt a trendet, hogy a technológiai óriások saját maguk építik ki a kulcsfontosságú infrastruktúrájukat, ahelyett, hogy a távközlési iparág szolgáltatásait vennék igénybe. Erre igen jó okuk van, hiszen így maguk dönthetik el, hogy milyen adatok haladjanak át a kábelen, és nem kell senki mással osztozkodni a kapacitáson.

A Microsoft értelemszerűen az Azure, Xbox Live, Office 365 és Skype minőségét kívánja javítani az új kapacitással, míg a Facebook az Instagramot, a Messengert meg a WhatsAppot tuningolja fel, és persze magát a közösségi portált is. A Marea valamikor 2018 elején lesz üzembe állítva.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?