Jolán
2 °C
4 °C

Tetőcserépbe épített napelemet fejleszt egy magyar cég

2017.09.26. 16:17

Szolárcserép fejlesztésébe kezdett egy magyar cég. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba – írja az MTI a cég sajtótájékoztatója alapján.

Gódi Attila, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a tető a környezetbarát és biztonságos energiatermelésben jelentős változást hoz a jövőben. A tervek szerint a terméket Magyarországon fogják gyártani, de Nyugat-Európában is értékesítenék. Az árát egyelőre nem közölte. Mizsei János, a BME kutatója elmondta: a fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a fejlesztéshez.

A cég tesztrendszere fél éve működik Bólyban, a kutatás-fejlesztés másfél éve tart. A rendszert speciális szenzorokkal szerelték fel, online méri és naplózza a teljesítményt, üzembe helyezése óta leállás nélkül működik. Egy tetőhöz nagyjából 200-300 ilyen cserepet kell felhelyezni a háztartás villamosenergia-szükségletének biztosításához. A fejlesztéshez további tesztrendszereket építenek, a fejlesztési költségek jelentős nagyságrendet jelentenek – mondta Gódi, de pontos összeget itt sem árult el.

A bólyi anyavállalat 268 dolgozót foglalkoztat, négy gyára van, ebből Magyarországon kettő, Szlovákiában egy gyárat működtet. Az erdélyi Aranyosgyéresen épülő gyárban pedig idén nyáron indul a termelés. Leányvállalatai vannak Horvátországban, Romániában, Szlovákiában, és Szerbiában. A 2016-ban 31,4 százalékos piaci részesedéssel piacvezető cég eddigi legnagyobb éves árbevételét érte el tavaly, az árbevétel közel 10 milliárd forintra nőtt, ami 23 százalékkal magasabb az előző évinél. Tavaly 50 millió betoncserepet gyártott a magyar tulajdonú vállalkozás 250 ezer tonna alapanyagból, 19 százalékkal többet, mint 2015-ben – mondta el a sajtótájékoztatón Gódi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?