Árpád
-2 °C
4 °C

Életet menthet egy magyar fejlesztésű óra

2017.10.12. 09:44

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, a Egészségügyi Világszervezet adatai szerint éves szinten közel 18 millió ember életéért felelősek. A MAP Health Watch nevű, magyar fejlesztésű okosóra az ilyen betegségek ellen akarja felvenni a küzdelmet azzal, hogy előrejelzi a szívinfarktust – írják közleményükben a fejlesztők.

Pulzusmérő okosórából már több tucatnyi típus elérhető a piacon, illetve sok olyan viselhető eszköz is kapható, amelyekkel idős emberek egy gombnyomással tudják jelezni az egészségügyi szolgálatoknak, ha orvosi segítségre szorulnak. A hazai és nemzetközi kardiológusok bevonásával, Magyarországon fejlesztett MAP Health Watch nevű okosóra viszont olyat tud, amit más eszköz nem: folyamatosan monitorozza a viselője egészségi állapotát és életfunkcióit, és automatikusan jelzést küld a viselőjének, illetve egy orvosi csapatnak, ha veszély, például szívinfarktus közeledtét észleli.

Az eszköz agyát jelentő algoritmus a fejlesztők állítása szerint a világon egyedülálló pontossággal, hat meghatározott paraméter segítségével képes előrejelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket, egészségügyi vészhelyzeteket. Az óra folyamatosan méri:

  • a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG),
  • a szívritmust,
  • a mozgást,
  • a bőrfelület hőmérsékletét,
  • a galvánellenállást és
  • a vérnyomást.

Folyamatban van az óra szenzorainak minősítése és a szakhatósági engedélyek beszerzése, amelyek alátámasztják a mérések pontosságát.  

MAP health 3
Fotó: Medical Evolution

A MAP Health Watch az infarktusok döntő többségénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét, felismeri a szívritmuszavarokat, illetve idejekorán kimutatja a lázas állapottal járó fertőzéseket. Emellett jelzi a stroke kialakulásának kockázatát is. A későbbiekben az óra epilepsziás rohamok előjelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére is alkalmas lesz, és az alvási rendellenességeket is ki tudja majd szűrni.

A fejlesztők az  Indiegogón indítottak közösségi finanszírozási kampányt , itt az óra már előrendelhető 195 dollárért, vagyis bő 50 ezer forintért. A kampány célja 150 ezer dollár összegyűjtése, és bő egy hét alatt, a cikk írásáig már össze is jött rá több mint 33 ezer dollár.

A hardver azonban csak egy kis része a teljes csomagnak. Az alkalmazás a háttérben futó gépi tanulásos algoritmusok által feltárt összefüggések alapján riasztást is tud küldeni a 7x24 órás ügyeleti központban lévő orvosi csapatnak, amely szükség esetén kapcsolatba lép az óra felhasználójával, vagy riasztják a megadott értesítendő személyeket, sürgősségi szolgálatokat. Ennek a felügyeletnek már extra költségei vannak. A kampányban az óra ára 3-6 hónap szolgáltatást foglal magában, ezen felül körülbelül havi nyolcezer forinttal lehet számolni felhasználónként. A csomagban nemcsak a csapat rendelkezésre állását tartalmazza, hanem rendszeres elemzéseket is, melyeket szakorvosok készítenek el.  

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?