János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még időben kiszállt a nagy bitcoin bizniszből?

GettyImages-166302862
2017.11.20. 17:52 Módosítva: 2017.11.20. 17:52

Új történelmi csúcsra emelkedett hétfőn a bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama. A már hét éve működő virtuálisdeviza-kereskedési platformon, a Bitstamp tőzsdén áttörte a 8000 dolláros küszöböt,  több mint 2,5 százalékkal 8226 dollárra nemelkedett. 

A valuta árfolyama az idén rohamosan nőtt, de rendkívül nagy kilengések mellett. Januárban még 800 dolláron állt, májusban 2000 dollár fölé, szeptemberben pedig 5000 dollár fölé emelkedett az árfolyam.

A bitcoin árfolyama most azután emelkedett ekkorát, hogy az okostelefonokat kártyaelfogadó terminállá alakító megoldás gyártója, a Square amerikai fizetési szolgáltató lehetővé tette ügyfeleinek, hogy bitcoint vegyenek vagy adjanak el a Cash applikáción keresztül.

Az intézményi befektetők nagyrésze távol maradt a kriptodevizás ügyletektől, piaci buborék kialakulásától tartva, de a spekulatív fedezeti alapok és a családi vagyonkezelő cégek megrohanták a piacot. 

Hétfőn 242 milliárd dolláron új történelmi csúcsot ért el az összes kriptopénz piaci tőkeértéke, közölte a legnagyobb kriptovaluta adatbázis, a Coinmarketcap.

A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, ennek köszönhetően az éppen érvényes kereslet-kínálati viszonyok szerint kialakult árfolyamon bármilyen devizára átváltható. Ugyanakkor a piaci folyamatoknak való teljes kitettség miatt a bitcoin tulajdonosok semmilyen védelmet nem élveznek az árfolyam ingadozásával szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!