Bonifác
10 °C
16 °C

Idős emberek kaptak ingyen számítógépet

2017.11.23. 16:13

A kormány idősügyi infokommunikációs programjának keretében ötezer, 65 év feletti, többségében egyedül élő ember jut számítógéphez – írja az MTI.

Az első eszközöket csütörtökön adták át Berettyóújfaluban. A következő három hétben a programban részt vevő összes idős ember megkapja az eszközt – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Jeneiné Rubovszky Csilla emlékeztetett: az 1,2 milliárd forintból megvalósuló program az ország 479 települését érinti. A nyugdíjasok a számítógépen kívül ingyenes internetszolgáltatást kapnak, és megtanítják őket a digitális eszközök használatára is. A program részeként az országban kialakítottak 89 diszpécserközpontot is, ahol több mint ezer diák, illetve közfoglalkoztatott segíti az idősek mindennapi kommunikációját.

A miniszteri biztos arról is beszélt, hogy Magyarországon napjainkban a lakosság közel 19 százaléka, több mint 1,8 millió ember 65 év feletti, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint 2030-ra ez a szám eléri majd a 2 millió 130 ezret. Az idősek legnagyobb problémája a magányosság, illetve az egészségi állapot hirtelen romlása, ezekre a gondokra is hatékony segítséget jelenthet, ha a külvilággal digitális eszközök használatával is tudják tartani a kapcsolatot – mondta.

A kormány idősügyi infokommunikációs programjának keretében 2018 végéig 100 ezer 65 év feletti ember ismerkedhet meg az alapszintű digitális írástudással.