Valter
15 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A bitcoin több áramot fogyaszt, mint egész Magyarország

2017.11.24. 15:11

Magyarország teljes elektromos áramfogyasztásánál több energiát emésztenek fel a bitcoin bányászatát végző és a kriptovaluta-rendszert üzemeltető számítógépek – derül ki a Digiconomist kimutatásából.

Kapcsolódó

A fiúk a bitcoinbányában dolgoznak

A világ legnagyobb bitcoinfarmján Belső-Mongóliában 25 ezer számítógép napi 70 millió forintnyi virtuális pénzt termel. A helyiek számára itt karbantartónak lenni minden álommelók netovábbja.

A Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index szerint a kriptovaluták nyilvántartását és forgalmazását bonyolító számítógépek évi 29,86 terawattóra energiát használnak fel, ami a világ energiafogyasztásának 0,13 százaléka – írja az MTI.

A kriptovaluta-rendszer energiafogyasztása nagyjából Szlovákia vagy Marokkó elektromos áramfogyasztásának felel meg. Magyarország éves fogyasztása 21,55, Ausztriáé 69,75, Németországé pedig 533 terawattóra. (Frissítés: egy olvasónk jelezte, hogy a MAVIR hivatalos adatai [pdf] szerint a magyarországi fogyasztás a fenti becslésnél jóval magasabb.)

A világon 159 olyan ország van, amelynél több energiát fogyaszt a bitcoin.

Az amerikai háztartások átlagos energiafelhasználását alapul véve pedig 2,7 millió háztartás fogyasztásának felel meg a kriptovaluta-rendszer fenntartása.

A bitcoinról, a fő kihívójának számító etherről és általában a kriptovalutákról  ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Kapcsolódó

Fenekestül felforgathatja a pénzvilágot a bitcoin riválisa

Óriási kilengések és soha nem látott piaci érdeklődés övezi a kriptovalutákat idén, nem véletlenül. A hátterükben működő technológia ugyanis megreformálhatja a digitális gazdaságot, amire a nagyvállalatok és bankok is kezdenek rájönni. Fantomérmék, blokkláncok és okosszerződések jelentik az üzleti élet jövőjét?