Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Egy gyakornok szerint Elon Musk a bitcoin atyja, de nincs bizonyítéka

GettyImages-855480508
2017.11.29. 17:37

Hiába tudni, hogy egy bizonyos Nakamoto Szatosi alkotta meg 2008-ben a bitcoint, az máig rejtély, hogy kit takar a név. A kriptovalutát és a rá épülő gazdasági rendszert leíró tanulmány szerzője ugyanis soha nem mutatkozott emberi valójában, személyazonosságát senki sem ismerte, eldobható email-címekről kommunikált a deep weben, és utoljára 2011 áprilisában adott életjelet magáról, amikor bejelentette, hogy nem foglalkozik tovább teremtményével.

Egy egykori SpaceX-gyakornoknak hála, került végre egy név a kalapba: Sahil Gupta szoftvermérnökként tevékenykedett egy ideig az űripari magáncégnél, és most azzal rukkolt ki, hogy szerinte nem más, mint Elon Musk, a bitcoin atyja, írja az Entrepreneur.

Sahil Gupta persze nem szolgál kőkemény bizonyítékokkal, viszont jól hangzó érveket hoz fel amellett, hogy miért állhat Musk Nakamoto mögött. Gupta szerint:

  • A 2008-as bitcoin tanulmányt olyasvalaki írta, aki kiemelkedően jól ért a gazdasághoz és a titkosításhoz egyaránt. Mint például Elon Musk.
  • A bitcoin kódját C++ programnyelven írta olyasvalaki, aki mesterien érte ehhez a programnyelvhez. Mint például Elon Musk.
  • Ezen kívül Musk olyan autodidakta matematikazseni, aki számos területen alkotott újat – lásd SpaceX, Tesla, Hyperloop – kézenfekvő, hogy a bitcoin is az ő találmánya.
  • 2014-ben egy twitterbejegyzésben utalt rá Musk, hogy köze lehetett a bitcoinhoz:
  • A Satoshi Nakamoto név a “So a man took a shit” anagrammája, ami annyira Muskra jellemző játékosság.

Természetesen eljutott Elon Muskhoz is a személyét érintő spekuláció, de ő tagadta, hogy köze lenne a dologhoz:

Ami persze gyanús, nagyon gyanús!

Nyitókép: Elon Musk: "ÉÉÉN?" (Carla Gottgens/Bloomberg / Getty Images Hungary)