Olivér
5 °C
8 °C

Mostantól tiltják a gyűlőletbeszédet a német neten

2018.01.01. 18:23 Módosítva: 2018-01-01 19:57:11

Január 1-én hatályba lépett Németországban a nagyobb közösségi oldalakon terjedő gyűlöletbeszédet korlátozó törvény, írja a BBC. Az új szabályozás a 2 milliónál több felhasználóval rendelkező oldalakat érinti, mint például a Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr.

shutterstock 301953464

A törvény újítása, hogy a hatósági monitorozás mellett a német igazságügyi minisztérium honlapján pár kattintással lehet lakossági bejelentést tenni, ha valaki problémás tartalmat talál ezeken az oldalakon. A cél, hogy a gyűlöletkeltő, rasszista posztokból és álhírekből kevesebb legyen.

Ha a német hatóságok jogosnak ítélik meg a panaszt, akkor azt továbbítják a közösségi oldalak felé, akiknek 24 órájuk van törölni a jelentett tartalmat. Ez alól kivétel, ha egy nagyon elterjedt posztról van szó, ilyenkor 7 napon belül kell törölni.

Ha ez nem sikerült, akkor jön a hatalmas pénzbírság: akár 50 millió euró, vagyis több mint 15 milliárd forint befizetésére számíthatnak a nagy cégek. Ez a szabályozás a világ egyik legszigorúbbjának számít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?