Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bemutatták a világ első érintésérzékeny műkezét

2018.01.04. 17:29

Egy nemzetközi kutatócsoport Rómában bemutatta a világ első olyan, laboratóriumon kívül is használható bionikus kezét, amellyel a viselője érzékeli az érintést – írja a BBC.

Majdnem olyan, mintha visszakaptam volna a kezemet

– mondta Almerina Mascarello, a műkezet megkapó olasz nő, aki több mint húsz éve vesztette el a saját bal kezét egy balesetben.

A műkéz fejlesztésében olasz, svájci és német mérnökök, idegtudósok, sebészek és robotikai szakemberek is részt vettek. Ugyanez a tudóscsapat mutatta be a világ legelső érző műkezét, de az akkori változat még túl nagy felszerelést igényelt, így csak laboratóriumi körülmények között lehetett használni. Mostanra viszont sikerült akkorára zsugorítani, hogy már a hétköznapokban is használható.

A kéz működésének lényege, hogy szenzorokkal szerelték fel, amelyek érzékelik, hogy a megérintett tárgy puha-e vagy kemény. Ezután a szenzorok adatait továbbítja egy hátizsákban hordható számítógépbe, amely az agy által feldolgozható jelekké konvertálja azokat. Végül az információ a nő felsőkarjába ültetett elektródákon keresztül jut el az agyba, ahol érzetté alakul.

bionikuskez.gif
Fotó: BBC News

A tesztek során a nő képes volt bekötött szemmel azonosítani, hogy a megfogott tárgyak milyenek voltak. Utána azt mondta, az érzés ugyanolyan spontán volt, mintha a saját kezét érték volna az ingerek. Mint mondta, ezzel végre újra rendesen el tud végezni olyan feladatokat, mint a felöltözés vagy a cipőhúzás. Mivel még mindig csak prototípusról van szó, egyelőre hat hónap után meg kellett válnia tőle. A csapat szeretné még tovább kicsinyíteni a felszerelést ahhoz, hogy végül piacra lehessen dobni.

A teljes videót itt lehet megnézni: