Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Aggódik az Apple két nagy befektetője a mobilfüggőség miatt

2018.01.08. 16:58

Nyílt levelet tett közzé az Apple két nagy részvénytulajdonosa, a Jana Partners és a California State Teachers' Retirement System január 6-án. Az együttesen kétmilliárd dollárnyi Apple-részvény fölött rendelkező cégek vezetői (Barry Rosenstein, Jana és Anne Sheehan, CSTRS) azt kérik, hogy a világ egyik legnagyobb hatású vezető technológiai cége fordítson nagyobb figyelmet a gyerekekre, akik közt egyre több az okostelefon-függő.

A két cég vezetői szerint egyre nagyobb az egyetértés a világban, hogy az új technológiák hosszú távú hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni, mérlegelni kell azokat, és egyetlen cég sem rázhatja le magáról a felelősséget ezek tekintetében. Éppen ezért kell a jövőben az Apple termékeinek több lehetőséget is kínálni, hogy ne alakuljon ki káros addikció az azokat használó fiataloknál.

A nyílt levél egy sor szakértőre és tanulmányra hivatkozik, alátámasztandó, hogy milyen negatív hatásokkal van a túlzott okostelefon- és közösségimédia-használat a gyerekek mentális és fizikai egészségére. Példaképp hozzák fel a figyelemhiányt, a koncentrációs képesség csökkenését, az egyre gyakoribb depressziót és a megnövekedett öngyilkossági rátákat.

Megoldási javaslatokkal is előálltak a levél írói: szakértői tanács felállítását javasolják, aminek tagjai közé gyermekfejlődési szakértőket is delegálnának, az Apple hatalmas adatbankjait megnyitnák a kutatók előtt, és úgy fejlesztenék a mobileszközök szoftvereit, hogy azok révén a szülőknek több lehetőségük lenne gyermekeik egészségét megvédeni.

Az Apple egyelőre nem fűzött semmiféle kommentárt a nyílt levélhez.