Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejjel rohanunk neki a Black Mirrornak

E2AFF32B-68A1-4449-84E0-46A7E287B402
2018.01.09. 15:55

Még nincs két hete, hogy megjelent a Black Mirror scifi-thiller tévésorozat új évada, ami szokás szerint azzal gerjeszti a technoparanoiát, hogy megmutatja, hogyan hozza a felszínre az ember sötét oldalát a fejlett technika. Kicsit azért megnyugtató, hogy a sorozatban mutatott technológiák jellemzően a bőven scifi kategóriába tartoznak.

Kivéve, amikor nem. Az új évad egyik epizódjában fontos szerepet játszik egy robotpizzériaként működő önjáró autó. Erre most mit mutatott be a Toyota a CES kiállításon? Úgy van: egy robotpizzériaként is működtethető elektromos önjáró autót.

Az e-Palette nevű járgány egyelőre prototípus formájában létezik, az első éles bevetésének a 2020-as olimpiát szánják. Moduláris felépítésű, így a mobil pizzéria mellett annyi verziója, mérete, és funkciója létezhet, amennyit csak kitalálunk: robottaxi, mozgóbüfé, csomagkiszállító postás, akármi. A lényeg, hogy teljesen önműködően mozog és navigál.

Az alapjármű nagyjából kisbusz méretű, önvezető, és a rakterébe azt telepítünk, ami csak jólesik. A cég szerint például remekül lehet használni majd fesztiválokon, a legkülönfélébb feladatokra, a büfékocsitól az ideiglenes minikórházon át a bulizók szállításáig. Az első hivatalos partnerek között az Uber, a Pizza Hut és az Amazon mutatja a fő fejlesztési irányokat.

Az autó technikai paramétereiről még gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, de azt igen, hogy hogyan képzeli a Toyota a felhasználását. Valahogy így:

Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy ha véletlenül elüt egy embert, és a biztosító elkezd nyomozni a baleset körülményeivel kapcsolatban, nehogy belebonyolódjunk valami nagyon sötét ügybe. És úgy tűnik, ez nem csak nekünk jutott eszünkbe: