Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Behúzta a vész-vészféket a Microsoft

2018.01.10. 10:24

Elkezdte a hibajavítás kiküldését a Microsoft a cég operációs rendszereit futtató számítógépekre, miután a múlt héten kiderült: szinte kivétel nélkül minden számítástechnikai eszköz feltörhető, amely az Intel, az AMD vagy az ARM processzorgyártó cégek csipjeit tartalmazza (még az Apple gépek is). A Spectre és Meltdown névre keresztelt biztonsági hibák javítására az érintettek pánikszerűen kezdtek javításokat kiadni, így tett a Microsoft is.

Kedden a felhasználók egy nagy csoportja meg is kapta a telepítésre erősen javasolt biztonsági szoftverjavító csomagot, de közülük jó pára kellemetlen meglepetéssel szembesültek, amikor a patch telepítése után a gépük nem volt hajlandó elindulni. A jelenségről befutó jelentések átvizsgálása után a Microsoft közölte, hogy a nyugtalanító hiba az AMD processzorral futó gépek egy részét érinti, és egyben le is állították átmenetileg a hibajavító csomag kiküldését.

“A Microsoft együttműködik az AMD-vel ennek a problémának az elhárításán, és amint lehet újrakezdjük az AMD-s eszközök biztonsági frissítését a Windows Update és WSUS segítségével” - olvasható a cég támogatói blogján.

A leállások okáról is szól a Microsoft közleménye: az AMD processzorainak egy része nem felel meg az AMD által a Microsoftnak átadott dokumentációknak, azaz eltérnek a leírtaktól, és így a Microsoft által az AMD-s dokumentációk alapján írt hibajavító kódok nem voltak kompatibilisek a deviáns csipekkel. Az érintett számítógépes eszközök a hardver és a szoftver összeférhetetlensége miatt nem tudtak bebootolni.

A helyzetre közleményben reagált az AMD is, hangsúlyozva, hogy szorosan együttműködnek a Microsofttal, hogy minél hamarabb kikerülhessen a felhasználókhoz – akik régebbi AMD csipeket használnak – a működőképes kód, írja a Cnet.