Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mosolygós szörnyeteg lesz az Airbus új szállítógépe

2018.01.12. 17:39

A valaha épült legnagyobb repülőgépek egyike lesz az Airbus új szállítógépe, a BelugaXL. A különleges repülőgép az Airbus A330-200 alapjaira épült és az első példány szerkezetileg készen is van, január elején ki is gurult a cég toulousi gyárának összeszerelő hangárjából.

A következő hónapokban a hosszas földi tesztek következnek, és többek között a hajtóművek beszerelése is várat még magára. A tervek szerint az egyes számú BelugaXL valamikor ez év közepe felé emelkedik majd először a levegőbe. A pár napja közölt képeken még festés nélkül látható, de ha elnyeri végső külsejét, akkor egy hatalmas smiley lesz majd a gép jellegzetes buborékszerű fején.

Miután szolgálatba állt, a BelugaXL az Airbus európai gyáregységei között fog ingázni, kész modulokat, repülőgéptörzseket szállítva a végső összeszerelőüzemekbe, Franciaországba, Németországba és Spanyolországba.