János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz év börtönt is kaphat egy kanadai adatkereskedő

2018.01.18. 09:28

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség (RCMP) két napja jelentette be, hogy december 22-én az FBI és a holland rendőrség közreműködésével letartóztattak és vádat emeltek egy ontariói férfi ellen. A 27 éves Jordan Evan Bloom egy olyan weboldalt üzemeltetett, amin hárommilliárd, személyes adatokat tartalmazó feljegyezést árult, köztük olyanokat is, amik közvetlenül felhasználhatók voltak, vagyis tartozott hozzájuk jelszó vagy más azonosító.

Bloom 2015-ben alapította a tavaly bezárt LeakedSource.com oldalt. Ez valójában egy óriási tárhely volt: ide gyűjtötte össze a világon kiszivárgott, hekkerek által nyilvánosságra hozott személyes adatokat, köztük jelszavakat is. Bloom nem tett mást, mint nyilvánosságra került adatbázisokat gyűjtött és osztott meg, amik többek között a LinkedInről, a Last.Fmtől vagy a Twitterről kerültek ki.

Hogy mi volt ebből a haszna? Természetesen a pénz. Bloom pénzt kért a letölthetőségért és az adatok kereshetőségéért. A vádirat szerint a hozzáférésért minimális pénzt kérő férfi jelentős jövedelemhez jutott az adatok árulásából, minimum 200 ezer dollár lehetett a bevétele. Bloomot egyébként nem hekkertámadással, hanem személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják.

A hatóságok viszonylag gyorsan rátaláltak Bloomra. A weboldalt lezárták, a szervert elkobozták. Akár pont is kerülhetett volna az ügy végére, ha nem üzemeltetne Bloom egy oroszországi tükörszervert is, ami mind a mai napig aktív.

Ha bűnösnek találják a bíróság előtt, Bloom akár tíz év börtönt is kaphat.

(ITCafé)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!