Szilvia
5 °C
16 °C

1,2 milliárd dollárnyi kriptovalutát loptak el

2018.01.22. 10:53

A kockázatok mérlegelése nélkül öntik a befektetők a pénzt a kriptovalutákba, így ez lett a kiberbűnözők egyik kedvenc célpontja. A hekkerek mostanáig – kevesebb mint egy évtized alatt – 1,2 milliárd dollár értékben loptak kriptovalutákat, bitcoint, ethert és hasonlókat – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Lex Sokolin, az Autonomous Research pénzügyi stratégiai cég globális vezetője.

A kriptohekkelésnek 200 millió dolláros éves piaca van. Sokolin szerint az ether- és bitcoinkészletek 14 százaléka került illetéktelen kézbe.

Azért tudnak a bűnözők ilyen sok kriptovalutát ellopni, mert a felhasználók tévesen hiszik azt, hogy az alapját képező technológia, a blokklánc szuperbiztonságos. Valójában ez is csak egy szoftver, megvannak a saját hibái. Egy kiberbiztonsági szakértő, Matt Suiche szerint képtelenség lefedni a sok ezer különféle blokklánc minden egyes hibáját.

Elképzelhető, hogy a megoldás az lesz, mint a böngészők esetében, hogy csak pár sikeresebb termék terjed el széles körben. Persze a kiberbiztonsági piac is rámozdult a témára, óriási üzleti lehetőséget látnak a blokkláncok védelmében, a hibák felkutatásában, elemzésében.

A Bloomberg cikke szerint egy 355 milliárd dolláros iparág épülhet a blokkláncok védelmére, szóval ez végül jóval nagyobb biznisz lesz, mint a kriptovaluták lopása. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?