Piroska
3 °C
4 °C

Kezdődik a képformátumok harca

000 6W1DV
2018.01.22. 07:04

Az Apple és a Google is kitalált valamit, hogy a fényképeink jó minőségben, mégis kis méretben kerüljenek fel a webre. Érkezik a képformátumok új generációja, és minden azon múlik, hogy ki talál több támogatót.

  • HEIC: ez a képformátum az MPEG konzorcium által kitalált HEVC videós formátumból nőtt ki, és az Apple támogatja
  • AV1: ez az Alliance for Open Media elnevezésű csoport videós formátuma, olyan támogatókkal, mint a Google, a Mozilla, a Microsoft, a tartalomgyártói oldalról pedig a Netflix, az Amazon, a Hulu és a Facebook állt mögé 

Igazából már tavaly megjelent az Apple eszközein a HEIC fényképformátum, hogy az iPhone, az iPad és a Mac gépek kétszer több fájlt tudjanak tárolni, mint korábban, ám ezzel sajnos akadt egy kis gond. A legtöbb hardver és szoftver nem tudja kezelni. Így amikor lekerül az Apple eszközeiről a fénykép, mondjuk a Facebookra, át kell konvertálni jpeg-gé. A webes használatát igencsak megnehezíti, hogy a HEIC körbe van bástyázva szabadalmakkal, és a web nem szereti a védett technológiákat.

Jóval nagyobb az AV1 támogatói bázisa, és az egész formátum eleve abból indul ki, hogy mindenkinek szüksége van egy licencdíjaktól mentes formátumra. Igen ám, csakhogy az AV1 elsősorban videós technológia, és nem tudni, hogy az erre épülő fényképes formátum túllép-e a kísérleti stádiumon. 

Az AV1 fejlesztői most minden erejükkel a videós formátumon dolgoznak, és nagy esély van rá, hogy a fényképes formátumon pár dologot meg kell majd változtatni. A képtömörítő eljárások nem igazán passzolnak a videókhoz, amelyeknél másodpercenként 30 képkocka megjelenítését kell kezelni.

Az ilyen eltérések miatt az AV1-re épülő képek bukhatják a hardveres gyorsítást, hacsak nem sikerül meggyőzni a csipgyártókat, hogy célozzák meg a fotók kezelését is. Ez viszont időbe fog telni. Ez pedig nem túl bíztató. A sokak szerint elavult jpeg formátum már bebizonyította, hogy hiába próbálkoznak régóta és sokan a leváltásával, kiállja az idő próbáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!