300 ezer amerikait értek el az orosz trollok a Facebookon

2018.01.28. 11:10

Orosz ügynökök az amerikai választási kampány alatt 129 kamueseményt hoztak létre a Facebookon - ezt válaszolta a Facebook az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a Reuters tudósítása szerint. A közösségi média cégnek annak a vizsgálatnak a részeként tettek fel ezzel kapcsolatos kérdéseket, amely azt akarja kideríteni, mennyire befolyásolták vagy próbálták befolyásolni az amerikai elnökválasztást az oroszok. 

A Facebook levele szerint az események egy része valamilyen politikai tüntetés vagy tiltakozó akció volt, amelyet valamilyen megosztó társadalmi kérdéssel kapcsolatban szerveztek. Ilyen volt például az a 2016 májusában szervezett tüntetés és ellentüntetés, amelyet mind orosz trollok szerveztek Houstonban. Ahogy az a CNN videóján látszik, az utca egyik oldalán Texas iszlaminzációja ellen, a másikon a muszlimgyűlölet ellen tüntettek, de valójában egyik eseményt szervező szervezet sem létezik, csak orosz trollok szították a feszültséget. 

shutterstock 141121771
Fotó: Shutterstock

Ilyen eseményekből szerveztek 129-et az orosz ügynökök, ezeket pedig a Facebook szerint több mint 300 ezer amerikai felhasználó látta, 62 ezer pedig jelezte is, hogy részt vesz valamelyiken. Azt nem tudni, hogy a meghirdetett eseményekből pontosan mennyi lett megtartva. A Facebook vezetői azt is írták, hogy találtak átfedést az orosz ügynökök kamuoldalai és a Trump-kampány online marketingjében, de ez nagyon elenyésző, gyakorlatilag jelentéktelen volt.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyinhoz és az orosz államhoz köthető cégek és szervezetet amolyan trollhadsereget tartanak fenn, amelyekben napi 12 órában bombázzák a trollok a közösségi oldalakat különböző álhírekkel és áleseményekkel. Azt viszont eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy mekkora elérése volt ezeknek a feszültséggerjesztő, gyakran mémesített  propaganda anyagoknak

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM