Árpád
-2 °C
4 °C

A Microsoft kénytelen volt közbelépni az Intel bénázása miatt

2018.01.29. 12:46

Az Intel a múlt héten jelentette be, hogy a Spectre sebezhetőség egyik változatának kijavítására készített frissítésük hibás, időnként újraindulást idéz elő, váratlan viselkedést eredményezhet, és fennáll az adatvesztés esélye is. Ezért a vállalat azt javasolta a gyártóknak és a felhasználóknak, hogy egyelőre ne telepítsék a firmware-frissítést, várják meg, míg elkészül a hibátlan változat.

A Microsoft viszont ennél tovább ment: a hétvégén úgy döntöttek, hogy ők is kiadnak egy rendkívüli frissítést a Windows 7, Windows 8.1 és a Windows 10 rendszerekhez, amely letiltja azt a bizonyos védekezést a Spectre kettes típusú variánsával szemben, hogy megakadályozzák az újraindulásokat – írja az ITcafé.

A frissítés a Windows Update Catalog részeként jelent meg, így manuálisan lehet letölteni és telepíteni. Azoknak ajánlják, akik telepítették az Intel javítását, főként ha már tapasztaltak problémákat. Új registry kulcsokat is kiadtak, hogy a rendszergazdák kézzel tiltsák le vagy engedélyezzék a védekezést.

Január elején derült fény két súlyos biztonsági hibára több gyártó csipjeiben: az egyik (a Meltdown) csak az Intelt érinti, a másik (a Spectre) viszont rajtuk kívül az AMD és az ARM csipjeit is, így gyakorlatilag a legtöbb mai digitális eszközt a mobiloktól a laptopokon át a szerverekig. A hibák lényege, hogy a kihasználásukkal illetéktelenek férhetnek hozzá az eszközök memóriájában tárolt adatokhoz, akár a jelszavainkhoz is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?