Szilvia
5 °C
16 °C

Titkos katonai bázisokat leplezett le egy fitneszapp

2018.01.29. 09:16

Rendkívül érzékeny adatokra, katonai bázisok és kémállomások helyére lehet következtetni a Strava nevű fitneszapp nyilvánosan elérhető helyadataiból – írja a Guardian.

A Strava lényegében ugyanazt kínálja, mint más népszerű fitneszappok: lehet vele követni a testmozgásunkat, az eredményeket pedig másokkal is megoszthatjuk. A cég még novemberben tett közzé egy térképes vizualizációt a felhasználó tevékenységéről begyűjtött adatokból, ezen több mint 3 billió lokációs adatpont látható, és lehet rajta böngészni a világ testmozgásos trendjeit.

Ezen a térképen szúrta most ki Nathan Ruser, az Institute for United Conflict Analysts nevű katonai elemzőszervezet munkatársa, hogy a térkép potenciálisan extrém érzékeny adatokat is bárki által láthatóvá tesz, mert az aktív katonai szolgálatot teljesítő Strava-felhasználók elhelyezkedése világosan megmutatja, hol töltik ezek a felhasználók a testedzésre fordított időt – vagyis hogy hol vannak a katonai bázisok, ahol szolgálatot teljesítenek.

A helyzet a közel-keleti bázisokra nézve a legveszélyesebb, nemcsak azért, mert maga a közel-keleti helyzet önmagában is elég veszélyes, hanem azért is, mert az arrafelé található konfliktusos zónákban elég nagy valószínűséggel csak a külföldi katonák engedhetik meg maguknak, hogy ilyen appokat használhassanak.

A térképre rárepülő biztonsági elemzők szerint például Afganisztán sötét foltjáról például sütnek a katonai bázisok fehér pontjai. Ráadásul nemcsak maga a bázis látható tisztán, de többé-kevésbé a belső felépítése is, amelyet az appot használó (és a helymegosztást bekapcsolva hagyó) katonák kocogási útvonalai körvonalaznak. De egy sor további, nem konfliktuszónában található bázis is hasonlóképp azonosítható, amelyeket a Google, az Apple és más cégek nyilvánosan elérhető műholdképeiről direkt lesz szoktak hagyni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?