Zöld lámpát kapott Musk Teslája az űrbe

27449863849 709e135a98 o
2018.02.05. 12:44

A Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration, FAA) február 2-án jóváhagyta a SpaceX erre a hétre tervezett rakétastartját, aminek keretein belül Elon Musk űripari cége először próbálja ki a Falcon Heavy névre hallgató óriásrakétáját – írja a Spaceflight Now. A tervek szerint, ha minden stimmel, kedden kerítenek sort a nagy eseményre, amit kiemelt figyelemmel kísér a szaksajtó és rajongók – no meg ellendrukkerek – hada.

Az FAA a jelek szerint semmi kifogásolnivalót nem talált abban, hogy nem szimpla rakétateszt lesz a magyar idő szerint este fél nyolcra előirányzott start, hanem nehézsúlyú reklámfogás is: a rakéta ugyanis Elon Musk meggypiros Tesla Roadsterét viszi majd az űrbe, hogy olyan excentrikus elliptikus Nap körüli pályára állítsa, ami érinti a Mars pályáját is. A startengedély így fogalmaz: “transporting the modified Tesla Roadster (mass simulator) to a hyperbolic orbit” – azaz az átalakított autót mint tömegszimulátort hiperbolikus pályára állíthatja a SpaceX.

Mit érdemes tudni a közelgő rakátastartról?

  • Február 6-án az úgynevezett startablak két és fél órán át (magyar idő szerint este 10-ig) lesz nyitva, annyi ideje lesz a mérnököknek, hogy a közvetlenül a start előtt esetleg felmerülő apróbb hibákat elhárítsák.
  • A három Falcon-9 rakétafokozatból összerakott Falcon Heavy a Kennedy Űrközpont történelmi 39A startállásáról indul majd, ahonnan annak idején az Apollo-11 is indult a Holdra.
  • A Falcon Heavy-t összesen 27 hajtómű 22 819 kN-nal, körülbelül 18 Boeing 747-es repülőgép tolóerejének megfelelő erővel emeli majd a magasba – az űrsiklók óta nem indult ehhez fogható teljesítményű rakéta a floridai űrközpontból.
  • A SpaceX mindhárom rakétával megpróbál landolni, két gyorsítófokozat a szárazföldre, a központi fokozat a SpaceX “Of Course I Still Love You” (OCISLY) drónhajó fedélzetére fog visszatérni.
  • A jelenlegi meteorológiai előrejelzés szerint 80 százalék esély van a sikeres startra. Az esetleg megerősödő, nagy magasságban fújó szelek és a felhőzet megvastagodása azért még bezavarhat.
  • Ha sikeres lesz a start, és nem esik szét és robban fel az egész szerkezet a hatalmas terhelés hatására, akkor Elon Musk Teslája lesz a valaha gyártott leggyorsabb személyautó a világon. :DDDDDDDDDDDDDDDD
  • Ha sikeres lesz a start, és nem esik szét és robban fel az egész szerkezet a hatalmas terhelés hatására, akkor várhatóan az űrben száguldó Tesla fotója lesz a világ egyik legtöbbet megosztott autós fényképe. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ja, és a tesla ülésébe még egy SpaceX szakafanderes próbababát (a neve: Starman) is ültettek, amint az Musk Instagramjából kiderült:

Starman in Red Roadster

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

A SpaceX előtt álló ezévi feladatokról nemrég írtunk egy összefoglaló cikket. Azóta annyi történt, hogy január 30-án gond nélkül lezajlott egy terv szerinti Falcon-9 start a 40-es startállásról (SES-16/GovSat-1).

A GovSat-1 küldetés érdekessége, hogy bár nem szerepelt benne az első rakétafokozat visszatérése és landolása, egy speciális tesztre így is felhasználták a rakétafokozatot: nagy tolóerejű fékezést teszteltek vele.

Ami még Elon Muskot is meglepte, a rakétatörzs kibírta a megterhelő visszatérést és mintha szárazföldre landolt volna, simán leszállt az óceánra. A vízen fennmaradt szerkezet begyűjtésével a SpaceX meg is próbálkozik, még ha újrafelhasználásról nem is lehet szó igazán.  • Tippek
  • Hírek