Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit állami weboldalak bányásztak kriptopénzt

2018.02.12. 13:42

Több mint 4200 weboldalt fertőzhettek meg hekkerek kriptopénzt bányászó szoftverrel, köztük több brit állami és egyetemi portállal, írja a The Register. A kiberbiztonsági kutató Scott Helme szerint az áldozatok közt van a brit adatvédelmi hivatal (ICO) weboldala, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) információs oldala, az agrártálca weboldala, valamint Manchester és Croydon városok weboldala.

A kártékony programot Helme egyik barátja vette észre az ICO oldalán, ezután sikerült megtalálni a probléma forrását. A vakok és gyengén látók tájékozódását segítő webes plugin, a szöveges információkat felolvasó Browseloud fertőződött meg az idegen kóddal.  Az állami hivatalok figyelmeztetést adtak ki arról, hogy az ismeretlen támadók a weboldalak látogatóinak a számítógépén futtattak kriptobányász kódokat, és már megszabadították a weboldalakat a fertőzött fájloktól.

A támadók a Monero nevű kriptopénzt bányászták, a Bitcoin egyik riválisát, amelyet úgy alkottak meg, hogy a tranzakciókat ne lehessen nyomon követni, a küldő és a fogadó személye egyaránt ismeretlen maradjon.

Mivel a kriptopénz bányászása igencsak erőforrásigényes, a digitális fizetőeszközt ugyanis bonyolult matematikai problémák megoldásával kell előállítani. Az ebben érdekeltek pedig igen kreatívan keresik az új módszereket. Vannak, akik csak a videokártyákat vásárolják fel, és a grafikus csipen futtatják a kriptopénzt előállító algoritmusokat. Ez csak a gémereknek kellemetlen, akik a nagy kereslet miatt drágábban jutnak hozzá a videokártyákhoz. 

Egyesek viszont attól sem riadnak vissza, hogy a munkát kihelyezzék több százezer internetező számítógépére, teljesen illegális módon.