Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Mesterséges intelligenciára épülő forgalomirányítás épül Kínában

2018.03.10. 13:46

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik gyakorlati példájaként a mentőautókhoz igazodnak a közlekedési lámpák a kínai Hangcsou városban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szabad jelzést adnak a mentőknek.

Az Alibaba "City Brain" mesterséges intelligencia (AI) informatikai platformjának az alkalmazásával felére sikerült csökkenteni a mentőautók bevetési idejét a kelet-kínai nagyvárosban, írja az MTI.

A mentőautóknak a kereszteződésekben biztosított szabad áthaladás azonban a sok közül csak az egyik előnye a mesterséges intelligenciára épülő forgalomirányító rendszer alkalmazásának. A City Brain AI-platform folyamatos valós idejű közlekedési és időjárás adatok alapján irányítja a város forgalmát.

Az általa vezérelt 128 kereszteződéshez csatlakozó utakon a járműforgalom sebessége 15,3 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben.

A forgalomirányítás mellett az AI-platform beavatkozásait a jövőben kiterjesztik a város energia- és vízellátására is.

Hangcsou (Hangzhou) mellett hasonló AI-platform irányítja már Kínában Sucsou (Suzhou) és Csücsou (Quzhou) városok forgalmát is. A rendszer kiépítését már megkezdték a malajziai Kuala Lumpurban is.  • Vennék
  • Hírek