Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fényezni már jól tudják a gépi intelligenciát

GettyImages-904035690
2018.03.18. 21:11

Elérkezett a mesterséges intelligenciák (MI) kora, ha elhisszük mindazt, amit a mobilgyártók állítanak. Látványos bemutatókkal igyekeznek mindezt bizonyítani, például amikor egy Porsche Panamera vezetését rábízták egy Huawei Mate 10 Pro telefonra. Könnyen beszélhetnek nagy fejlődésről a gyártók, amíg a felhasználók sokkal nehezebb ellenőrzik egy algoritmus képességeit, mint a mobillal készült fotók minőségét.

Néha azonban látványosan mellélő a gép, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy szó sincs semmiféle intelligenciáról, csak túltolták a lécet a marketingosztályon. Tragikusnak nem mondanánk a helyzetet, az MI óriási dolog lesz a telefonokon, még ha most vannak is lenyeshető vadhajtások. 

Egy Sony Xperia XZ1-en például arra figyeltünk fel, hogy a beépített asszisztens időnként szól, ne felejtsük el beállítani a szokásos ébresztést. Látja, hogy minden hétköznap reggel 7-kor kelünk, és zavarja, hogy  még nincs beállítva semmi. Ez rendben van, tök ügyes, hogy felismert egy mintázatot az életünkben, hasznos a figyelmeztetés.

na de miért akar beállíttatni velünk egy ébresztőt 7-re, ha éppen az előbb aktiváltunk egy másikat reggel 6-ra? Ez nem túl okos dolog.

Nem a Sonyt szeretnénk kipécézni magunknak, más gyártóknál is látjuk, hogy minden újszerű működési elvet, ami egy kicsit is hasznosabb a korábbi megközelítésüknél, rögtön mesterséges intelligenciával működőnek neveznek.

Tényleg akkora dolog, hogy a telefon minden éjjel csak háromnegyedig tölti fel az aksit, majd az ébresztő ideje előtt beviszi a maradék energiát? Vagy amikor hidegben szól, hogy beállíthatnánk a kesztyűs módot? Ez is egy tök egyszerű "ha két napja lefagy az orrunk a hidegtől, és nincs bekapcsolva a kesztyűs mód, akkor szólj" (vagyis nagyjából egy if-then-else) elágazással megvalósítható, nem kell hozzá különösen fejlett intelligencia.

Persze elég furcsán nézne ki a mobilok dobozán egy ilyen felirat:

Android 8.0, józan paraszti ésszel

Az is csak korlátozottan nevezhető MI-nek, ha egy telefon képes kategorizálni bizonyos objektumokat, felismeri az ételeket, a különféle állatokat és az embereket.

Irányított gondolkodás

Pár fogalmat tisztázni kell, mielőtt leborulunk a kütyükben dolgozó MI előtt. Amit ma a telefonokban látunk, az valójában gépi tanulás (machine learning), és ez csak egyfajta megközelítése a mesterséges intelligenciának. Mielőtt elterjedt volna a gépi tanulás, évtizedeken át másfajta módszerekkel próbálkoztak az MI kutatói. 

A gépi tanulás olyan algoritmusokra épül, amelyek a bevitt adatokon elvégzett statisztikai elemzésekkel meg tud jósolni egy kimeneti eredményt. Ennek az alapját a neurális háló képezi, ez utánozza az emberi agy mintafelismerési képességét.

Ebből egy-egy szűkebb területen működő, alkalmazott MI-t hoznak létre a kütyükön, nem azt a fajta általános MI-t, amilyennel a Terminator című filmben találkoztunk.

A telefonokat ráadásul jó előre felkészítik a munkára. Ahhoz, hogy a fényképező app felismerje a képen lévő objektumokat, nagy teljesítményű szervereken tanítják be az algoritmusát, rengeteg kép feldolgozásával. Az így megtanult minták alapján már a telefonon is pillanatok alatt lefut a felismerés, és a kamerának sok száz különféle kutyafajta sem jelent kihívást.

Szilíciumot tettek mögé

Noha az alkalmazásokban még csak kezdetleges lépések látszanak, a telefonokat elkezdték felszerelni speciális célhardverekkel, hogy gyorsabban tudják végrehajtani a MI-re bízott feladatokat.

A Huawei nagy szenzációként mutatta be 2017 őszén a neurális számítási egységgel (NPU) felvértezett Kirin 970 rendszercsipet, amivel az MI által igényelt számításokat lehet felgyorsítani. Ezt találjuk meg a Mate 10 Pro telefonban, és most főleg a képek feldolgozásában vetik be a speciális tudását. Ugyanígy találunk NPU-t az Apple A11-es csipben, ez is a képkezelés területén dolgozik. A 2018-as barcelonai MWC-n pedig a piacvezető Qualcomm bejelentette, hogy az AI Engine elnevezésű motorjának a futtatását nemcsak az idén debütáló Snapdragon 845 csip támogatja, hanem tavalyi 835, sőt, a két generációval korábbi 820-as rendszercsipek is.

Az MI által igényelt számításokat a klasszikus CPU is el tudja végezni, de az a legjobb, ha a feladatokon több mag dolgozik egyszerre. Egy nyolcmagos processzor már jó kiindulási pontnak mondható, de még előnyösebb, ha az ennél jóval több magot tartalmazó grafikus egységen, a GPU-n fut a mesterséges intelligencia, vagy a kimondottan erre a célra szánt NPU-n.

Az MI-csip jóval kevesebb energiafogyasztással elvégzi a feladatot, mint a CPU.

Elkészültek azok az eszközök is, amelyekkel az appok készítői speciális szaktudás nélkül ki tudják használni a neurális csipeket. Ezeket úgy alakították ki, hogy ne legyenek kompatibilitási problémák. Azokon a telefonokon, amelyekben nincs NPU, automatikusan a CPU-n futnak le a mesterséges intelligenciát igénylő feladatok.

Sokat nyerhetünk azzal, hogy az MI a telefonon fut, és nem a felhőben. Így nem kell csak azért feltölteni minden fotónkat a Google felhőtárhelyére, hogy a témájuk alapján legyenek kategorizálva. Jót tesz majd az MI a magánéletünk, a privacy védelmének.

A hangutasítással működő digitális asszisztenseket sem kell majd külön megszólítani egy bizonyos indítóparanccsal, mert rögtön tudni fogják, hogy hozzájuk beszélünk. Jobban megértik majd a mondanivalónkat, kiszűrik a háttérzajokat, és pontosan meg tudják állapítani, hogy ki szólt, ami a biztonságot növeli: elutasíthatják az idegenek parancsait. Gyorsabban és pontosabban működik az idegen nyelvű tolmácsolás.

Talán az érzéseinket is megértik majd a mobilok a hangunk és a mozgásunk elemzésével, hogy amikor szerda este hullafáradtan lezuhanunk a kanapéra, megállítsák egy kis időre az email-értesítések végtelen áradatát, bekapcsolják a kedvenc nyugtató zenénket, és letekerjék a világítást, amíg a pulzusunk azt nem jelzi, hogy sikerült végre ellazulni. Csak aztán időben szóljon a telefon, hogy ne felejtsünk el beállítani egy ébresztést.

Nyitókép: Huawei Technologies Co. VR2 virtuális valóság headsetet használó látogató a 2018-as Consumer Electronics Show-n (CES) Las Vegasban (David Paul Morris/Bloomberg/Getty Images Hungary)