Judit
3 °C
7 °C

Előkerült Zuckerberg, és végre mondott is valamit

GettyImages-860277418
2018.03.21. 21:26

A Cambridge Analytica-botrány egyik legnagyobb vesztese kétségtelenül a Facebook és Mark Zuckerberg. Nem véletlenül kérette be a balhé kirobbanása után többek között a brit törvényhozás és az Európai Parlament is, de Zuckerberg és a Facebook több magas beosztású vezetője is napokra eltűnt a nyilvánosság elől.

A hallgatásnak vége, Zuckerberg Facebook-közleményben reagált az egész CA-botránnyal kapcsolatban.

Zuckerberg azzal kezdi, hogy már évekkel korábban megtettek minden lépést annak érdekében, hogy ma már ehhez hasonló adatlopás ne történhessen meg, azonban többször is hibáztak, ezen a jövőben dolgozni fognak. Ezután igyekezett időrendi sorrendbe rakni, a Facebook hogyan dolgozott 2007 óta azon, hogy a felhasználók biztonságban lehessenek:

  • 2007: elindult a Facebook Platform, hogy több applikáció legyen közösségibb, be lehessen lépni más alkalmazásokba a Facebookkal.
  • 2013: egy Aleksandr Kogan nevű férfi létrehozott egy személyiségi tesztes applikációt, amit 300 ezren installáltak a készülékükre, megadva ezzel a saját és barátaik adatait. Ennek köszönhetően Kogan több millió profilhoz fért hozzá.
  • 2014: szigorítottak a rendszeren, hogy a Koganéhoz hasonló appok csak akkor férhessenek hozzá ismerőseink adataihoz, ha náluk is fel van telepítve a program, illetve előtte engedélyeztetniük kell az egészet a Facebookkal.
  • 2015: kiderült, hogy Kogan odaadta az ellopott adatokat a Cambridge Analyticának, ezért a Facebook letiltotta Kogan appját, majd felszólította a feleket, hogy töröljék az adatokat. Erről mindkét fél dokumentáció bemutatásával biztosította a Facebookot.

Aztán kirobbant a mostani botrány, és a Facebook egy külsős céggel ellenőrzi a CA-át, hogy valóban törölték-e az összes adatot, de a vizsgálat még folyik.

Zuckerberg azt ígéri, hogy minden egyes adatokhoz hozzáférő applikációt átvizsgálnak, és azonnal kitiltanak minden olyan céget, amely nem járul hozzá a Facebook részletes vizsgálatához, illetve azokat a fejlesztőket is, akik ezekkel az adatokkal visszaéltek. Ezenkívül tovább szigorítják az applikációk hozzáférését a személyes adatainkhoz, például megvonják a hozzáférést az applikációtól abban az esetben, ha a felhasználó három hónapnál régebb óta nem használta, illetve a következő információk lesznek elérhetők a jövőben más fejlesztőknek:

  • név,
  • profilkép,
  • és emailcím.

És még szerződést is alá fognak íratni minden olyan felhasználóval, aki külsős appokat engedne a privát bejegyzései vagy adatai közelébe. A következő napokban további bejelentések várhatók.

Megjelenik majd egy új fejlesztés is a következő hónapban. A hírfolyam tetején látható lesz, milyen applikációkat használtunk a Facebookon keresztül, és megkönnyítik annak a rendszerét, hogy egy gombnyomással megvonjuk az adatainkhoz való hozzáférés jogát. Erre korábban is volt lehetőség egyébként, jól elrejtve a beállításokban, de mostantól ez kiemelt helyen lesz.

Érdekesség, hogy a nyilvánosságot és a médiát kerülő Zuckerbeg az egyik kommentben azt írja, hogy hamarosan interjút ad a CNN-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?