Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Muszka Dániel, a magyar kibernetika úttörője

2018.03.26. 13:18

Életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel (1930-2018), a magyar kibernetika egyik úttörője és a hazai informatikatörténeti gyűjtőmunka motorja – közölte hétfőn a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

Muszka Dániel építette meg 1956-57-ben a Szegedi Katicabogarat, ami képes modellezni a pavlovi feltételes reflexeket, és az 1960-as években igazi médiasztárrá vált. A katica képes látni a beépített három fotocellának hála, és ezekre rávilágítva lehet irányítani a mozgását. Mikrofon is van benne, és egy kis tanulás után már a sípszóra is elindul a robot, fényjelzés nélkül.

Ez a katica az egyik legérdekesebb tárgy az Informatikatörténeti Kiállításon, melynek létrehozását Muszka Dániel kezdeményezte Kovács Győzővel együtt. 1975 ót gyűjtötték a számítógépeket és más eszközöket, melyeket Magyarországon fejlesztettek vagy terveztek.

Muszka Dániel 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél” kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg.