Gusztáv
-7 °C
-1 °C

A NASA-nak nem elég a Falcon Heavy

587886main Block 1 launchpad39 high 2 full
2018.03.27. 16:40

A NASA évek óta dolgozik következő generációs rakétáján, az SLS (Space Launch System) néven ismert, többcélú, nehéz terheket az űrbe szállítani képes rendszeren. A sokak által elhibázott koncepciónak tartott, rengeteg pénzbe kerülő SLS még messze áll az első tesztrepüléstől is (2020 előtt nem lehet számítani az első startra), ezért amikor Elon Musk cége, a SpaceX sikeresen tesztelte a Falcon Heavy-t, az SLS-hez hasonló kaliberű rakétát, felvetődött a kérdés, hogy miért nem vásárol be a NASA a java részt újrahasznosítható és nem utolsó sorban már működőképes eszközből, ahelyett, hogy zsákszámra önti az adófizetői dollármillliókat a bizonytalan kimenetelű, egyszer használatos SLS fejlesztésébe. Még azt is kiszámolták, hogy akár 27 Falcon Heavy fellövést is rendelhetne a NASA a SpaceX-től abból a pénzből, amit az SLS fejlesztésére költenek egy évben.

Felvetődött ez a téma a NASA hétfői tanácsülésén, ahol Wayne Hale, az űrsiklóprogram menedzsere kérdezte meg William Gerstenmaiert, a NASA emberes űrrepülért felelős főnökét, hogy nem lenne-e jobb az olcsó, kereskedelmi célú rakéták felé nyitni. “Egy rakás fickó azt kérdezi, hogy ahelyett hogy ezt a nagy és nehéz rakétát építjük, miért nem veszünk egyszerűen 5-6 Falcon Heavy-t, ugyanúgy össze tudnánk szerelni velük a dolgainkat, mint a Nemzetközi Űrállomás esetében tettük.”

“Mert sokkal kisebb, mint ezek közül bármelyik” – mutatott Gerstenmaier arra az ábrára, amin az SLS különféle, Holdutazásra verzióinak tervrajzai és adatai, köztük a hasznos terhek tömegei szerepeltek. A NASA előterjesztése szerint ha az USA vissza akar térni valamilyen formában a Holdra – mert ugye mostanában ez az aktuális, Trump elnök által is forszírozott csapásirány – akkor legalább 26 tonnás, nagy, egy darabból álló (monolitikus) terhekkel kell számolni, amilyenek egy Hold körüli pályán keringő új űrállomás moduljai lennének.

Összehasonlító grafikon az egyes rakéták által hordozható hasznos terhekről, a szükséges energia és a Naprendszeren belül távolságok függvényében
Összehasonlító grafikon az egyes rakéták által hordozható hasznos terhekről, a szükséges energia és a Naprendszeren belül távolságok függvényében
Fotó: NASA

A SpaceX nem adott még ki Holdra vonatkozó adatokat, de a Falcon Heavy teherbírása valószínűleg kevesebb, mint amire a NASA-nak szüksége lenne: mindhárom rakétamag újra felhasználhatósága esetén legfeljebb 26,7 tonna hasznos terhet tud Föld körüli pályára juttatni, míg a Marsig 16,8 tonnát. Tehát Hold körüli pályára e két érték közötti, kb 18-22 tonnás terhet tudna egy FH az űrbe vinni, írja az Ars Technica.

Ha tehát a NASA szeretne egy Hold körül keringű űrbázist építeni, ahhoz mindenképp szükség van az SLS-re, mondta Gerstenmaier, aki azonban hangsúlyozta, hogy ami a NASA előtt áll e téren, az nem vagy-vagy helyzet, a kisebb szerelési munkákhoz, teherszállításhoz, kisebb személyzeteket fuvarozó űrhajók fellövéséhez minden további nélkül számítanak a SpaceX-re illetve a kereskedelmi űrszektor más szereplőire is.