Elkapták a milliárd eurós online bankrablókat

2018.03.27. 10:59

Spanyolországban kapták el annak a bandának a fejét, ami több mint egymilliárd eurós kárt okozó banki hekkertámadásokért felelős. A Carbanak és Cobalt néven emlegetett bűnözőcsoport ellen 2013 óta folyt nemzetközi összefogással nyomozás, aminek eredményéről hétfőn számolt be az Europol.

A csoport tagjai 2013 és 2018 között, több mint 40 országban, több mint 100 bank megtámadásával szereztek több millió eurós összegeket, összesen több mint egymilliárd euró értékben.

A hekkerek módszere egyszerű volt: különböző cégek nevében banki alkalmazottaknak írtak emaileket, amikben a csatolmány egy malware program volt (kezdetben Anunak majd Carbanak néven vált ismertté a trójai program). A rejtett szoftver segítségével a hekkerek képesek voltak átvenni az irányítást a banki alkalmazottak gépei fölött, hónapokig tanulmányozzák az viselkedésüket, majd tökéletes álcázással, az akcióikat valódi banki tranzakcióknak mutatva

  • bankszámlák tulajdonosainak az adatait írták át a saját beépített embereikére;
  • ATM-eket fosztottak ki, egyszerűen utasítva az automatát, hogy adott időpontban adja ki az összes készpénzt;
  • egyszerűen hozzáírtak számlákon szereplő összegekhez;
  • kínai bankokba utaltak át pénzeket különféle számlákról, ahonnan aztán simán kivehették készpénzben vagy utalhatták még tovább.

Miután a nyomozók közel kerültek a Carbanak mögött álló hekkerekhez, azok igyekeztek fölszívódni, hogy aztán fél év múlva új támadással rukkoljanak elő: a Cobalt Strike nevű malware vírussal már nem közvetlenül a bankokat, hanem nagyobb cégek könyvelési osztályait vették célba. Ennek a második támadáshullámnak a részletei még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy ezzel mekkora kárt okoztak a bűnözők.

Kapcsolódó

A bankrabláshoz már nem símaszk és puska kell

Az online alvilág összefonódott a hagyományossal, és olyan zsákmányokat akasztanak le, amikről a régi idők bankrablói nem is álmodtak. A szálak általában Oroszországba és Kelet-Európába vezetnek.

A hekkerek a megszerzett euró és dollármilliókat kriptovalutára váltották, és luxusautók és drága ingatlanok vásárlására fordították – írja az Europol.  • Tippek
  • Árfolyam