Árpád
-2 °C
3 °C

Elkapták a milliárd eurós online bankrablókat

2018.03.27. 10:59

Spanyolországban kapták el annak a bandának a fejét, ami több mint egymilliárd eurós kárt okozó banki hekkertámadásokért felelős. A Carbanak és Cobalt néven emlegetett bűnözőcsoport ellen 2013 óta folyt nemzetközi összefogással nyomozás, aminek eredményéről hétfőn számolt be az Europol.

A csoport tagjai 2013 és 2018 között, több mint 40 országban, több mint 100 bank megtámadásával szereztek több millió eurós összegeket, összesen több mint egymilliárd euró értékben.

A hekkerek módszere egyszerű volt: különböző cégek nevében banki alkalmazottaknak írtak emaileket, amikben a csatolmány egy malware program volt (kezdetben Anunak majd Carbanak néven vált ismertté a trójai program). A rejtett szoftver segítségével a hekkerek képesek voltak átvenni az irányítást a banki alkalmazottak gépei fölött, hónapokig tanulmányozzák az viselkedésüket, majd tökéletes álcázással, az akcióikat valódi banki tranzakcióknak mutatva

  • bankszámlák tulajdonosainak az adatait írták át a saját beépített embereikére;
  • ATM-eket fosztottak ki, egyszerűen utasítva az automatát, hogy adott időpontban adja ki az összes készpénzt;
  • egyszerűen hozzáírtak számlákon szereplő összegekhez;
  • kínai bankokba utaltak át pénzeket különféle számlákról, ahonnan aztán simán kivehették készpénzben vagy utalhatták még tovább.

Miután a nyomozók közel kerültek a Carbanak mögött álló hekkerekhez, azok igyekeztek fölszívódni, hogy aztán fél év múlva új támadással rukkoljanak elő: a Cobalt Strike nevű malware vírussal már nem közvetlenül a bankokat, hanem nagyobb cégek könyvelési osztályait vették célba. Ennek a második támadáshullámnak a részletei még nem ismertek, így azt sem tudni, hogy ezzel mekkora kárt okoztak a bűnözők.

Kapcsolódó

A bankrabláshoz már nem símaszk és puska kell

Az online alvilág összefonódott a hagyományossal, és olyan zsákmányokat akasztanak le, amikről a régi idők bankrablói nem is álmodtak. A szálak általában Oroszországba és Kelet-Európába vezetnek.

A hekkerek a megszerzett euró és dollármilliókat kriptovalutára váltották, és luxusautók és drága ingatlanok vásárlására fordították – írja az Europol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?