Zuckerberg mindent magára vállalt a Cambridge Analytica-botrányban

2018.04.09. 20:13

Kedden az amerikai szenátus, szerdán pedig a képviselőház egy-egy bizottsága hallgatja majd meg Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját és csúcsvezetőjét a nemrégiben kirobbant adatkezelési botrányról. Viszont a meghallgatások előtt Zuckerberg már kiadott egy nyilatkozatot, amiben beismerte, hogy nem tettek eleget a Facebook adataival történő visszaélések ellen.

Ez a nyilatkozat lényegében a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozat írásos változata. Ebben arról ír, hogy "nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom", illetve hangsúlyozta személyes felelősségét, ami abban merült ki, hogy túl lasasn fedezték fel a gyenge pontot, és túl lassan válaszoltak az orosz beavatkozásra. Ugyanakkor keményen dolgoznak azon, hogy jobbak legyenek, áll az MTI összefoglalójában.

Zuckerberg beszélt a 2016-os amerikai választás kapcsán az orosz beavatkozásról is: továbbra is együttműködnek a kormányzattal, hogy feltárják a beavatkozás mértékét, és mindent elkövetnek azért, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak.

Emellett komoly beruházásokat hajtanak végre, hogy még egyszer ne fordulhasson elő a Cambridge Analytica-botrányhoz hasonló, amiben 87 millió felhasználó adataihoz jutott hozzá egy cég a felhasználók beleegyezése nélkül. A biztonsági szigorítások kiterjednek a a hamis hírekre, a választási folyamatokba történő esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM