Zuckerberg mindent magára vállalt a Cambridge Analytica-botrányban

2018.04.09. 20:13

Kedden az amerikai szenátus, szerdán pedig a képviselőház egy-egy bizottsága hallgatja majd meg Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját és csúcsvezetőjét a nemrégiben kirobbant adatkezelési botrányról. Viszont a meghallgatások előtt Zuckerberg már kiadott egy nyilatkozatot, amiben beismerte, hogy nem tettek eleget a Facebook adataival történő visszaélések ellen.

Ez a nyilatkozat lényegében a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozat írásos változata. Ebben arról ír, hogy "nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom", illetve hangsúlyozta személyes felelősségét, ami abban merült ki, hogy túl lasasn fedezték fel a gyenge pontot, és túl lassan válaszoltak az orosz beavatkozásra. Ugyanakkor keményen dolgoznak azon, hogy jobbak legyenek, áll az MTI összefoglalójában.

Zuckerberg beszélt a 2016-os amerikai választás kapcsán az orosz beavatkozásról is: továbbra is együttműködnek a kormányzattal, hogy feltárják a beavatkozás mértékét, és mindent elkövetnek azért, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak.

Emellett komoly beruházásokat hajtanak végre, hogy még egyszer ne fordulhasson elő a Cambridge Analytica-botrányhoz hasonló, amiben 87 millió felhasználó adataihoz jutott hozzá egy cég a felhasználók beleegyezése nélkül. A biztonsági szigorítások kiterjednek a a hamis hírekre, a választási folyamatokba történő esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla